„Klubrádió
A lényeg

Putyin másfél napos tűzszünetre adott utasítást

5/01/2023 17:17

| Szerző: Klubrádió

Az orosz fél az ortodox karácsonyra hivatkozva rendelt el fegyvernyugvást. Az ukrán elnök tanácsadója szerint csak akkor lesz ideiglenes fegyverszünet, ha az oroszok elhagyják a megszállt ukrán területeket.

Vlagyimir Putyin orosz elnök arra utasította Szergej Sojgu orosz védelmi minisztert, hogy rendeljen el tűzszünetet január 6-án déltől január 7-én éjfélig. A Kreml közölte, hogy Putyin az ortodox karácsony ünnepére utasította a tűzszünet bevezetését a felek között a katonai összecsapás teljes vonalán Ukrajnában. 

"Tekintettel arra, hogy nagy számban élnek ortodox hívők a harci területeken, felszólítjuk az ukrán felet, hogy hirdessen tűzszünetet, és biztosítsa számukra a lehetőséget, hogy részt vegyenek az istentiszteleten karácsony estéjén, valamint a Krisztus születésnapján" – szólnak Putyin utasításai a Meduza szerint.

Korábban Vlagyimir Putyin szövetségese, Kirill pátriárka arra hívta fel az ukrajnai háborúban részt vevő feleket, hogy tartsanak fegyvernyugvást az ortodox karácsony alkalmából január 6-án déltől a január 7-i nap végéig.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója így reagált: "Először. Ukrajna nem támad idegen területet és nem öl civileket. Ahogy Oroszország teszi. Ukrajna csak a megszálló hadsereg tagjait pusztítja el a területén… Másodszor. Oroszországnak el kell hagynia a megszállt területeket – csak akkor lesz »ideiglenes fegyverszünet«. Tartsátok meg magatoknak a képmutatás!"

(via 444)