„Klubrádió
Reggeli gyors

Humanitárius katasztrófa közeledik Ukrajnában

10/01/2023 12:48

Mit mond egy magyar pszichológus egy ukrán családnak, akik igyekeznek a gyerekeik elől eltitkolni, mi is zajlik körülöttük? Orvosok, pszichológusok és még sokan mások is szervezetten járnak Magyarországról Ukrajnába, hogy szakértelmükkel segítsenek a háborús ország lakóinak, ahol humanitárius katasztrófa közelít. A Medspot alapítvány egyik vezetője a Reggeli gyorsban elmondta, kezdetben a magyar kormány politikája miatt az amúgy is feszült helyzetben gyanakodva figyelték őket, de azóta közös rendszert működtetnek. 

2023. január 10. Reggeli gyors - részlet 2023.01.10. Spányik András
15:33
00:00

Orvosi segélyt visz a Medspot Ukrajnába, saját mentőautóval járják Kárpátalját, generátorral látják el az oroszok által támadott elektromos hálózat miatt áram nélkül maradt ukránokat. Ez csak egy pár példa, hogy miben segítenek magyarok az ukránoknak. Dr. Spányik András, a Medspot Orvosszakmai vezetője a Reggeli gyorsban bemutatta az alapítványukat, amit 2015-ben, az előző menekültválság idején "önszorgalomból" hoztak létre, miután azt tapasztalták, hogy Budapesten és a határon szükség van orvosi segítségre is.

Elkezdődött a civil központokban összegyűjtött adományok
 
Illusztráció
 
Székesfehérvár, 2022. december 5. A Civil összefogás a kárpátaljai közösségekért! elnevezésű adventi adománygyűjtő akcióban gyűjtött adományok a Katolikus Karitász Fejér megyei gyűjtőpontján. MTI/Vasvári Tamás
Fotó: Vasvári Tamás
 

 

A két menekültválság között pedig olyan embereknek segítettek itthon, akik kiszorultak az egészségügyi ellátórendszerből, vagy valamilyen speciális segítségre szorultak, mondta. Azt persze az alapítvány sem vállalja, hogy "betöltse a magyar egészségügy finanszírozásában lévő lyukat", de segítenek ahol tudnak, a pandémia alatt például az egészségügyi dolgozóknak nyújtottak mentális segítséget, vagy éppen autisták ellátásában vettek részt.

Most, azaz tavaly pedig azért mentek a határon túlra, "mert a háború okozta trauma feszültség mindenkiből erős érzéseket váltott ki", az ő reakciójuk pedig ez volt. "Ehhez értenek: orvosi és pszichológiai segítségnyújtáshoz" - mondta Spányik András. Ez a segítség pedig "felértékelődött", mert egyrészt sok a rászoruló, másrészt szerinte "a szolidaritás kifejezése a magyarok részéről minden eddiginél fontosabb", ők pedig így fejezik ki az együttérzésüket.

A háborús országbeli tapasztalatokat Spányik nagyon intenzívnek nevezte, még úgy is, hogy nem a fronton dolgoznak, hanem Kárpátalján, de traumát átélt emberekkel dolgoznak, "akik gyakran mindenüket elvesztették, és láttak, átéltek szörnyű dolgokat. Az ő mentális segítségük minden eddiginél fontosabb" - mondta. 

Az alapítvány munkatársai tehát nemcsak gyógyszert, antibiotikumot tudnak adni, sebesülést tudnak bekötözni. Spányik példának elmondta az egyik pszichológus kollégájának történetét, aki egy családdal foglalkozott, akik a kisgyerekeiknek nem mondták el, hogy mi zajlik körülöttük, nem beszéltek arról, hogy meghalt a kutya, hogy lebombázták a házukat, hogy miket látott a gyerek, de aztán egy hosszú beszélgetésen végül el tudta magyarázni a családnak, hogy ez miért rosszabb stratégia. "Eleinte jó, hogy a túlélésre fókuszálnak, és nem a feldolgozás ideje van, de a gyerekek elől eltitkolni, az nem segíti a trauma feldolgozását", és aztán tudott mintát adni.

Beszélt azokról, akik azért menekülnek Kárpátaljára, mert nem akarják elhagyni Ukrajnát, de békésebb területre igyekeznek. Például Ungváron, ahol az alapítvány is dolgozik, megduplázódott a város lakóinak a száma, mivel 150 ezer menekült érkezett. Ráadásul az oroszok az elektromos hálózatot támadják, így gyakoriak az áramkimaradások, ez sokkal nagyobb kihívás, majd Spányik hozzátette, hogy ma már az a ritka, amikor egyáltalán van áram. Ungváron és Ukrajnában eddig se volt túl jó az infrastruktúra, sem az egészségügyi ellátás, és amikor ennyi menekült is érkezik, elképesztő állapotok állnak elő: "humanitárius katasztrófa szélén vannak" - mondta az orvos.

A Medspot egy ukrán alapítvánnyal dolgozil együtt. Spányik a kezdetekről azt mondta, nagyon nehezen tudtak barátságba kerülni velük, mert fenntartásaik voltak a magyar segítséggel kapcsolatban, de mára közös ellátórendszert hoztak létre, a magyarok visszajárnak a menekültszállókra, amiket jellemzően tornatermekből, iskolákból alakítottak át. Sokan ott élnek, így van, akivel már négyszer is találkoztak.

Nem kifejezetten magyaroknak nyújtanak segítséget, mert ez amúgy is jelen lévő feszültségforrás, amin "a mai politikai helyzet nem segített". Először ezt kellett feloldani, hogy megmutassák, baráti segítséget nyújtanak, nem csak a magyarok miatt vannak ott. Így ma már az ukránok is fontosnak tartják, hogy magyarok is ott vannak, és Spányik hozzátette: nemcsak ők, hanem más magyar szervezetek is jelen vannak.

Az alapítvány magánadományokból és nemzetközi gyűjtésekből, pályázatokból működik.