„Klubrádió
Reggeli gyors

Összecsapott az orosz és az amerikai nagykövet Budapesten

12/01/2023 09:03

| Szerző: Csernyánszky Judit

Márki-Zay Péter nem azt szeretné, hogy az EU egyáltalán ne juttasson pénzt Magyarországnak, hanem azt, hogy az ne a kormány zsebébe vándoroljon. Szerinte politikai alapon segíti ki a kormány az önkormányzatokat. A budapesti amerikai nagykövet kisstílűnek nevezte Putyint, ami reakcióra késztette az orosz nagykövetet. Novák Katalin is nagykövetekkel beszélgetett, a svédek pedig nem gondolják, hogy a magyar kormány zsarolná őket. Nemzetközi lapszemle.

2023. január 12. Lapszemle 20230112/Csernyánszky Judit
05:48
00:00

Mit gondol arról, hogy Magyarország Svédországot a NATO-tagság parlamenti ratifikálásával zsarolja, miközben az uniós támogatások megvonása és a 7-es cikkely szerinti eljárás van napirenden ellene – kérdezték Jessika Roswalltól, a svéd Európa-ügyi minisztertől azon a brüsszeli sajtótájékoztatón, amelyen az Európai Unió soros elnökségét betöltő Svédország prioritásait ismertették – írja az Euraktiv. A miniszter határozottan vitatta, hogy a két eljárás "párhuzamos" lenne egymással.

A svéd miniszterelnök Finnországban
 
A svéd miniszterelnök Finnországban
 
Helsinki, 2022. október 28. Sanna Marin finn miniszterelnök (j) és Ulf Kristersson új svéd kormányfő kezet fog közös sajtóértekezletük előtt Helsinkiben 2022. október 28-án. MTI/EPA/Compic/Mauri Ratilainen
Fotó: Mauri Ratilainen
 

 

Szerinte jól halad az együttműködés Budapesttel, és reméli, hogy meglesz az eredménye is.

A sajtótájékoztató központi témája egyébként pedig az volt, hogy a svéd kormányfő, Ulf Kristersson arra figyelmeztetett, nehogy az orosz médiapropaganda prédája legyen bárki is, miután egyes magasrangú politikusok bedőltek annak a moszkvai "hírnek", hogy a NATO majd atomfegyvert készül telepíteni az országba. Ezzel igyekezve megosztani a svédeket a potenciális svéd NATO-tagság támogatottságát illetőn.

A kormányfő kijelentette, hogy békeidőben nem fognak atomfegyvert telepíteni svéd területen, ez a kérdés nem volt napirenden. A svéd baloldal a kezdetektől fogva ellenezte az ország NATO-tagságát, de az Ukrajnában kirobbantott háború alapvetően megváltoztatta a svéd szocdemek álláspontját. Október óta a jobboldal vezeti az országot.

Az orosz médiában Novák Katalin szavait taglalják, aki külföldi nagykövetekkel találkozva úgy fogalmazott, hogy a NATO-nak nem szabad beavatkoznia az ukrajnai konfliktusba – írja a Krasznaja Veszná. Az államfő szerintük felszólította a NATO-t, hogy ne avatkozzon be a harcba, és gyakorlati oldaláról kell nézni ezt a konfliktust is. Novák hangsúlyozta, hogy Magyarország mindig tiszteletben tartotta más országok és kultúrák saját, egyedi döntéseit, cserébe ezért hazánk ugyanezt várja el másoktól. A cikk utolsó mondatként megjegyzi, Magyarország nem volt hajlandó fegyvereket szállítani Ukrajnának.

David Pressman Budapestre akkreditált amerikai nagykövet a magyar korona visszatérésnek 45. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen Vlagyimir Putyint kisstílű embernek nevezte, aki csak félelmen és megfélemlítésen keresztül képes vezetni. Úgy fogalmazott a Daily Beast szerint, hogy az orosz elnök maradvány abból a múltból, amelyet a világ nagy része megpróbált meghaladni.

 
Illusztráció
 
David Pressman kijelölt nagykövet találkozott a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet vezetőségével, Dr. Lévai Anikó jószolgálati nagykövettel, Lehel László elnök-igazgatóval és Gáncs Kristóf kommunikációs igazgatóval (kép: US Embassy/Facebook)
Fotó: Janka Szitas / https://www.facebook.com/hungary.usembassy/posts/459647566208995
 

 

Azt mondta, az ukránok épp úgy eldöntötték a sorsukat, mint annak idején a magyarok is, és ebben nem szerepelt a visszatérés az elromlott, csalárd rendszerhez, amely hosszú időn keresztül tönkretette őket. Úgy tűnik, az oroszokat sikerült kényelmetlen helyzetbe hozni, írja a Daily Beast, mert a szintén Budapestre akkreditált orosz nagykövet elfogadhatatlannak nevezte Pressman putyini minősítéseit. Ezzel sikerült megsértenie a diplomáciai protokol legelemibb szabályait, adta közre a TASZSZ orosz hírügynökség.

Az orosz nagykövet megkérdőjelezte Pressman szakmaiságát, professzionalizmusát, szembeállítva Henry Kissingerrel, akinek egy könyvét a figyelmébe is ajánlotta. A cikk megemlíti, hogy a kormánypárti magyar sajtó is előszeretettel élcelődik rajta, ami már csak azért sem véltelen, mert az amerikai nagykövet gyakran utal a magyar hivatalos szervek és Putyin által hangoztatott álláspontos azonosságára. Az újság megkereste az amerikai nagykövetséget, hogy kommentálja az orosz véleményeket, de csak annyit mondtak, remélik, hogy a nagykövet ünnepi megszólalása magáért beszél.

Noha a papíron az indoklásban más szerepel, de a kormányhoz való lojalitás alapján kapnak normatív támogatást az önkormányzatok – mondta Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere a Neues Deutschlandnak adott interjúban. Hiába ígérte Orbán Viktor a gázárának hatszoros felemelésére válaszul, hogy kompenzálja a helyi hatóságokat, és hiába adták be igényüket a szükséges indoklással, a pénz nem jött. A liberális konzervatív politikus – ahogy a német lap minősítette őt – kizártnak tartja, hogy bármilyen formai hibát vétettek volna igénylésük benyújtásakor.

Az ennek nyomán szükséges takarékoskodásnál figyeltek arra, hogy ne csökkentsék a hivatali dolgozók fizetését, viszont 10%-os létszámleépítésre kényszerültek. Nagyon kemény döntés volt, de nem volt más választásunk – mondja Márki-Zay. Ráadásul a Covid miatt megfelezték az iparűzési adó önkormányzatoknál maradó részét, a gépjárműadó pedig teljes mértékben a kormányhoz került. Az, hogy a kormánnyal kritikus vezetés nem kapott kompenzációt, bizonyítja azt is, hogy nincs jogállam Magyarországon. A politikus viszont nagyon bízik abban, hogy ezt a problémát felismerve az Európai Unió nyomás alá helyezi a kormányt. Nem azt szeretné, hogy ne juttasson hazánknak pénzt, csak azt, hogy azok ne a kormány zsebébe vándoroljanak. Csak így lehetne a korrupciót felszámolni és helyreállítani a jogállamot – nyilatkozta Márki-Zay.