„Klubrádió
A lényeg

Hat budapesti kerületnek nem ad pénzt a kormány rezsitámogatásra

3/01/2023 09:54

| Szerző: Klubrádió

A kormány egyedi alkuk során különböző mértékben segíti a drasztikus rezsiemelés következtében nehéz helyzetbe került önkormányzatokat. Arra már Gémesi György és több településvezető is figyelmeztetett, hogy az egyedi megállapodásokkal a kormánypárti polgármesterrel rendelkező települések járnak jól, a többiek pedig rosszul, a most közzétett támogatási lista is ezt a félelmet támasztja alá.

A rezsitámogatásban részesített, 10 ezer lakosnál nagyobb települések és kerületek közül 156 önkormányzat kap támogatást. A legtöbb pénzt, 3,2 milliárd forintot a fideszes vezetésű Debrecen kapja. A Telex felhívta a figyelmet, hogy nem kizárólag fideszes önkormányzatok kaptak pénzt, Szeged is 1,3 milliárdot kap. De például két olyan város közül, mint a fideszes Nyíregyháza 1,76 milliárdot kap, a nála nagyobb ellenzéki Pécs viszont csak 1 milliárdot.

A budapesti kerületek közül nem kap a 3., a 4., a 9. a 11., a 15. és a 18. kerület egyáltalán nem kapott pénzt, a Telex emlékeztetett Gulyás Gergely azon nyilatkozatára, ami szerint a "hoppon maradt kerületek" vezetői nem egyeztetettek Láng Zsolt kormánybiztossal a lehetséges támogatásról, ezért nem kaptak.

Budapestről a fideszes vezetésű Csepel kapja a legtöbbet, 762 millió forintot. A listán szereplő települések támogatási összegeinek meghatározásakor az önkormányzatok „egy lakosra jutó iparűzési adóerő-képességét” is figyelembe vették. Ez utóbbi annak fényében érdekes, hogy a kormány több településtől egyszerűen elvette a nekik fizetett iparűzési adót, mint például az ellenzéki Gödtől, ami a Samsunggal küszködik évek óta, és nem is szerepel a rezsitámogatott települések között.