„Klubrádió
Reggeli gyors

Gémesi: Az államnak nem lehet érdeke, hogy bedőljön az önkormányzatok 80 százaléka

5/10/2022 12:04

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Milyen helyzetben vannak az önkormányzatok, hiszen semmilyen módon nem kaptak támogatást vagy engedményeket a brutálisan megemelkedett rezsiköltségekre, így tíz-húszszoros rezsiár emelkedéssel kell számolniuk. Hogyan élik túl a telet? Gémesi György, Gödöllő polgármestere a Reggeli gyorsban elmondta, a távhő díj brutális emelése után a települések helyzete kilátástalan, állami beavatkozásra van szükség.

2022. október 05. Reggeli gyors - részlet 2022.10.05. Gémesi György
08:35
00:00

Nem tudják az önkormányzatok, hogy hogyan fogják túlélni a következő időszakot. Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének az elnöke szerint a települések csak december 31-ig látnak előre, szerinte addig kihúzzák, mert mint mondta, "nem célja senkinek, hogy az önkormányzatok ne tudjanak működni, de a jövő év bizonytalan". Gémesi György azért megjegyezte, hogy addig is minden bizonytalan, hiszen a múlt pénteken a semmiből kijött az a rendelet, ami szerint a távhődíjak október 1-től 15-16-szorosra emelkednek. "Ez egy brutál emelkedés" - mondta.

Bemutatkozott az LMP új parlamenti frakciója
 
Gémesi György
 
Siófok, 2018. április 27. MTI Fotó: Varga György
Fotó: Varga György / MTI
 

 

Az önkormányzatok abban bíztak, hogy azért lesz majd egy olyan kedvezménykategória az áraknál, ami az önkormányzati intézményekre vonatkozik, mivel az óvodákat, bölcsődéket és a szociális intézményeket nem lehet csak 18 C fokig felfűteni, ami így leszívja az önkormányzatok költségvetését. Gémesi szerint úgy, hogy augusztus 1-től a gáz és az áram árában amúgy is 8-10-szeres emelkedés volt, ezért "a helyzet most kilátástalan".

Szerinte az év végéig állami támogatások nem változnak, és a jövő évi költségvetést is csak akkor írja át az országgyűlés, így nem tudni, mit hoz a jövő. Az önkormányzatok azt kérték a kormánytól, hogy ezeken az árakon legyen egy ársapka, továbbá azt is kérték, hogy kapjanak energiát is, mivel az önkormányzatoknak a gázt és az áramot is "közbeszereztetniük kell", de akadtak olyan pályázatok, amikre egyetlen ajánlat sem érkezett, vagy ami érkezett, abban sem volt köszönet. Példaként a szentendrei önkormányzatnak adott 26-szoros árú ajánlatot említette, ami később lement 12-szeresre. "Nincs egy olyan rögzített fix ár, mint egy üzletben, hogy akkor ezért az árért vásárlunk" - mondta Gémesi György.

A polgármester szerint az önkormányzatok a közbeszerzés során olyan kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek, amit nem tudnak megoldani, ezért kérték az állam segítségét. Gémesi szerint az államnak meg kellene határoznia az energiaárkat, és azt a kvótát pályázat nélkül is is odaani. Megjegyezte, hogy most a tőzsdén a gáz köbméterét 700-750 forintért adják, ehhez képest az önkormányzatok az MVM-től ennek a duplájáért tudják megvásárolni.

Az önkormányzatokat a járvány amúgy is kivéreztette, így már bírja ezeket a költségeket. Elmentek a falig, az önkormányzatok tönkremennek. Szerinte ez nem ellenzéki/kormánypárti-függő, és nem csak egy vagy két település van rosszabb helyzetben, hanem minden település bajban van, állami beavatkozás nélkül nem megy. Az állam azt ígérte, hogy október második felében, vagy novemberben elején táárgyalnak majd velük, de Gémesi szerint decemberig az állam azt fogja tudni, hogy a saját cégeit hogyan fogja finanszírozni, aztán majd a jövő évi költségvetés módosítása után már mindenki számolni fog, hogy mennyi pénzre van szüksége, hogy kifizesse a béreket és a legalapvetőbb költséget.

Szerinte külön a fideszes önkormányzatokat sem tudja megsegíteni az állam, mert az államnak nincs pénze, igaz, lehet, hogy ide többet, oda kevesebbet csöpögtet majd, ezért Gémesi tart "az egyedi tárgyalásoktól", ő inkább normatív támogatást szeretne, mert az államnak nem lehet érdeke, hogy bedőljön az önkormányzatok 80 százaléka. Az önkormányzatoknak is az az érdekük, hogy a kormány túlélje ezt az energia válságot, mert az senkinek sem az érdeke, hogy bedőljön az ország, mondta, de szerinte ez csak partnerséggel és együttműködéssel lehetséges: "az üzengetek és eldöntöm anélkül, hogy megkérdeznék valakit, az nagyon megalázó, mert mi vagyunk itt, a végeken" - mondta Gémesi, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy eddig csak a rezsi és bérköltségekről esett szó, pedig jelentős téma a szociális kérdések is, hiszen az emberek egy része, a szegények nem rendelkeznek olyan szigeteléstechnikával, hogy beleférjen a kedvezményes rezsivédelmi kvótába. "Nekik ki fogja kifizetni a többletköltséget? Ők megfagynak?" - kérdezte.

Gémesi szerint ha nincs együttműködés a két oldal között, akkor sokkal gyengébb lesz a védekezés, mint lehetne, ezért párbeszédet ajánlott, és várja a kormány megkeresését.