„Klubrádió
Esti gyors

Karácsony: Nem akarom, hogy nekünk kedvezzenek, csak ne nyerészkedjenek rajtunk

20/09/2022 23:04

| Szerző: Klubrádió

"Nem támogatást kérünk, hanem azt, hogy ne nyerészkedjenek rajtunk ilyen brutális mértékben" – fogalmazott Karácsony Gergely. A főpolgármester olcsóbb áramot és benzint szeretne az önkormányzatoknak, szerinte a Paksi Atomerőmű által megtermelt áramot az állami vállalat sokszoros profittal adja el nekik. Kijelentette, hogy budapesti tömegközlekedést nem adná át a kormánynak.

2022. szeptember 20. Esti gyors - részlet - 2022.09.20. Karácsony Gergely
09:22
00:00

Karácsony Gergely Facebook-oldalán a többi között azt írta: jelenleg Magyarországon egy közösségi beruházásként megépült erőmű áramtermelésén egy állami tulajdonú cég a közösség kárára nyerészkedik. Ezalatt azt érti, hogy a Paksi Atomerőmű által megtermelt áramot az állami vállalat sokszoros profittal adja el az önkormányzatoknak. Mivel a főpolgármester szerint a helyzet tarthatatlan, levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek, akivel szeretne személyesen is egyeztetni erről. 

Az Esti gyors adásában elmondta: ha lenne olcsóbb áram és olcsóbb benzin (tömegközlekedésre) az önkormányzatoknak, akkor nyugodtabbak lehetnének ők is, hiszen létszükségletet jelentenek azok a közszolgáltatások, amelyeket biztosítanak. Hiszen mindenhol fontos, hogy legyen közvilágítás, és járjanak a buszok, a villamosok – tette hozzá. 

Azt kérik, hogy a lakosság által fizetett áron kapjanak energiát; jelenleg szerinte nagyjából amit 12 forintért megtermel a paksi erőmű, azt 400-ért kaphatják meg az önkormányzatok. Ezt Karácsony Gergely nem gondolja méltányosnak, az állam "elképesztő sokat keres" ezen a szolgáltatáson, olyanokon is, akik közszolgáltatásokat végeznek. A benzinárnál megmarad az ársapka decemberig, ami azt jelenti, hogy a közös pénzből az egyéni autóhasználatot támogatják. Ezt se tartja helyesnek, hiszen sok embernek nincs autója és a közösségi közlekedésnek is ugyanolyan feltételeket kellene biztosítani. Megismételte: ezeket nem magának kéri, hanem az önkormányzatoknak, és rajtuk keresztül az összes magyar polgárnak.

A főpolgármester pontosította: az áramnál az átlag feletti lakossági fogyasztási árat tartja méltányosnak ebben a helyzetben. Noha sok nagyvárosi polgármesterrel tartja a kapcsolatot, sehol nem találkozott olyannal, hogy a köztulajdonban lévő áramszolgáltató piaci áron adná az áramot önkormányzatoknak, tekintve, hogy a piaci árak az egekben vannak. A gáznál az orosz import miatt el tudja képzelni, hogy az államnak sincs különösebb mozgástere; azt nem akarják, hogy nekik kedvezzenek, mindössze azt, hogy ne extraprofitot, hanem csak "viszonylag jelentős profitot" realizáljanak velük szemben.

Szerinte az állam nem mérte fel, hogy nagyon fontos közszolgáltatások vannak veszélyben. Úgy véli, ezt az áramárat nemcsak a BKK, hanem a MÁV vagy az állami vízművek se tudják kifizetni, tehát, mint mondta, ebben van felelőssége az államnak. Lehet politikai játszmákat játszani, de olyan krízissel néz szembe az ország, amelyből évtizedes sérüléseket lehet szerezni, és nem hiszi, hogy ez bárkinek érdeke lenne – fogalmazott.

Hangsúlyozta, egy ennél kisebb válság esetében egy közepesen jól működő országban is van valamiféle párbeszéd a kormány és az önkormányzatok között. Ebben a helyzetben őket, a szakmai, tudományos szervezeteket, az energiakereskedőket, érdekképviseleteket és a kormányt le kellene ültetni egy közös asztalhoz, hogy közös energiastratégiát alakítsanak ki erre a helyzetre és évekre előre egyaránt.

Arra a felvetésre, hogy mit szólna, ha az állam pénzt nem adna, viszont átvenni a budapesti közösségi közlekedést, Karácsony Gergely úgy válaszolt: ez elfogadhatatlan lenne. "Ne menjünk bele olyan játékba, hogy ha az önkormányzat a fenntartó, akkor nincs közpénz, de ha az állam, akkor van" – fogalmazott. Egyébként sem hiszi, hogy "az államcsőd szélén lavírozó" magyar kormány a nyakába venné a nagyon sokba kerülő budapesti tömegközlekedést.

Az interjút a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: MTI/Soós Lajos

Esti gyors
2022. szeptember 20., kedd 18:15
Riporter: Selmeci János