„Klubrádió
A lényeg

Karácsony: Az állam 38-szoros profittal adja az áramot a településeknek

20/09/2022 10:23

"Mi indokolja, hogy a Paksi Atomerőmű által megtermelt áramot az állami vállalat több mint 38-szoros profittal, igen jól olvastad, 38-szorossal adja el az önkormányzatoknak?" - írja közleményében Karácsony Gergely főpolgármester. A főpolgármester szerint Paks 12 forintért termel 1kwh-t, míg 462 forintért adja, szerinte ráadásul Paks áramtermelése "a lakossági fogyasztáson felül bőven biztosítana akkora mennyiséget, hogy az összes közszolgáltatást – közvilágítás, közösségi közlekedés, ivóvíz-szolgáltatás – el lehessen látni országosan" - állapította meg Karácsony Gergely.

A Lépték-Terv Tájépítész Iroda nyerte a Városháza Park t
 

 
Budapest, 2022. április 29. Karácsony Gergely főpolgármester beszédet mond a Városháza Park tervpályázat eredményhirdetésén a Főpolgármesteri Hivatal udvarán. MTI/Soós Lajos
Fotó: Soós Lajos
 

 

Tehát "ma Magyarországon egy közösségi beruházásként megépült erőmű áramtermelésén egy állami tulajdonú cég a közösség kárára nyerészkedik" - írja.

Karácsony azt írta, "a jelenlegi kalkulációk" szerint a budapesti közösségi közlekedés villamosenergia-igényének 2023. évi többletköltsége önmagában meghaladná a Fővárosi Önkormányzat teljes iparűzésiadó-bevételét. Magyarul nincs annyi bevételünk, mint amekkora a számla" - írja, ennek feloldása érdekében levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek, és személyesen is szeretne vele találkozni, akár "a Magyar Önkormányzatok Szövetsége által kezdeményezett nemzeti energiacsúcson".

Szerinte ha az önkormányzatok elsüllyednek, akkor az egész ország elsüllyed.