„Klubrádió
A lényeg

A fideszes Debrecenben a városgazdálkodási cégnek olcsón adja az MVM a gázt

10/10/2022 14:12

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke a Klubrádióban is felhívta a figyelmet, hogy a kormány a covid-járványhoz hasonlóan az energiaválság idején is egyenként tárgyalna az önkormányzatokkal, és szelektíven támogatja őket attól függően, hogy ellenzéki vagy fideszes vezetője van-e a településnek.

Advent Debrecenben
 
Illusztráció
Debrecen, 2020. december 7. Amikor még fényfüzérekkel díszítették a Debreceni Egyetem főépülete előtti fasort Debrecenben. Az idén is lesz rá pénz? MTI/Czeglédi Zsolt
 
 

A napi.hu cikke szerint a debreceni városgazdálkodási cég már túl is lehet a tárgyaláson, hiszen a Közbeszerzési Közlöny szerint az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. nettó 798 forint köbméterenkénti áron szállíthat földgázt az A.K.S.D. Városgazdálkodási Korlátolt Felelősségű Társaságnak, a város vagyongazdálkodási és hulladékkezelési cégének, amely Debrecen területén közszolgáltatóként is működik. A lap rámutat, hogy a földgáz lakossági piaci ára 747 forint köbméterenként.

A hír megjelenése után a debreceni polgármesteri kabinetiroda sajtócsoportja közölte, az A.K.S.D. Kft. gázbeszerzéséről van szó, azt nem Debrecen önkormányzata indította, és a város nem is részesül semmilyen kedvezményben.

A napi.hu cikke arra is kitér, hogy a debreceni városgazdálkodási céggel szemben a nem fideszes vezetésű Szentendrének az állami MVM a tavalyi gázárhoz képest 17,5-szeres, köbméterenként 103 forint helyett 1801 forintos árajánlatot tett gázszállításra, majd 2644 forintra emelte, tehát a város csak huszonhatszoros áron kapna gázt az MVM-től.

Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármester egy konferencián arról beszélt, hogy az elszállt energiaárak miatt bezárásra kényszerülhetnek az önkormányzatok, Schmidt Jenő, Tab fideszes polgármestere, a TÖOSZ elnöke pedig takarékoskodásra biztatott, és azt ő is elismerte, hogy még a közvilágítás lekapcsolása is reális forgatókönyv lehet az önkormányzatok előtt, vagy legalább minden második villanykörtét ki kell csavarni, ha nem kapnak az önkormányzatok időben állami támogatást.

A súlyos áram- ás gázválság miatt Karácsony Gergely főpolgármester és több mint egy tucat nemfideszes polgármester kérte a hétvégén Orbán Viktor kormányfőt, hívjon össze nemzeti energiacsúcsot.

Szita Károly, kaposvári polgármester, az Megyei Jogú Városok Szövetségének fideszes elnöke pár hete egyebek mellett azt mondta, a tárgyalások október második felében, novemberben folytatódhatnak az önkormányzatok megsegítéséről.