„Köszönjük,
Reggeli gyors

A kormány rákényszerítheti az önkormányzatokat, hogy adják el a vagyont

7/10/2022 13:56

Ahogy a covid alatt is az elszegényedő önkormányzatok közül a kormány igyekezett csak a fideszeseket megmenteni, most az energiaválság idején ugyanehhez a forgatókönyvhöz fordul, mondta a Reggeli gyorsban Merényi Miklós a K-Monitor munkatársa. Szerinte a kormány rá fogja kényszeríteni a településeket, hogy adják el a vagyonukat, így a függetlenségük veszhet oda.

2022. október 07. Reggeli gyors - részlet 22.10.07. Merényi Miklós
11:23
00:00
Menedzsment tervet kér a kormány az energiaválság miatt a csőd közelébe került önkormányzatoktól. Gémesi György a települések szervezetének az elnöke már kedden figyelmeztettet, minden önkormányzat bajban van, ezért együttes megoldásra van szükség, de tartott attól, hogy a Fidesz-kormány egyedleg állapodik meg a településekkel, az alapján, hogy melyik fideszes vezetésű.

Az Országgyűlés plenáris ülése
 
Parlament - Orbán Viktor
 
Budapest, 2019. május 27. Orbán Viktor miniszterelnök (elöl, j), Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes (elöl, b), Németh Zsolt, a Fidesz frakcióvezető-helyettese, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke (második sor, b), mellette Novák Katalin, a Fidesz alelnöke, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár (b2) és Balla György, a Fidesz frakcióvezető-helyettese (b3) az Országgyűlés plenáris ülésén. MTI/Balogh Zoltán
Fotó: Balogh Zoltán
 

 

Merényi Miklós, a korrupció ellen küzdő K-Monitor nevű szervezet munkatársa a Reggeli gyorsban azt mondta, a kormánynak az is a célja, hogy az önkormányzatokra át tudja tolni az energiaválság kezelésének a költségeinek egy részét, és "olyan módon, hogy politikailag ez ne jöjjön vissza", tehát hogy a helyiek a közintézményekben lekapcsolt villanyért ne a kormányra, hanem a polgármesterekre haragudjanak.

És persze Merényi szerint az is célja, hogy politikai alapon szelektáljon az egyes városok esetében. Ez nem lenne példa nélküli, a kormány a covid alatt is politikailag célzott támogatásokkal segített az önkormányzatokon, amiknek megnőttek a terhei és csökkentek a bevételei. Merényi arra is emlékeztetett, hogy akkor is éppen arra a fideszes képviselőre, Balla Györgyre osztották ezt a "tárgyaló szerepet", akire most is. Balla egyedi alapon tárgyal, anélkül, hogy központi keretrendszer létezne, amiből ki lehet olvasni, hogy melyik településnek mennyit kell kompenzálni.

"Van annak egy diszkrét bája, hogy a kormány bármiféle stratégia és előkészítés nélkül az önkormányzatokat a busz elé löki, és az egyik napról a másikra kiveszi őket a rezsicsökkentett kategóriából, így egy településnek 25-szörös árat kell fizetni egy új szerződéssel, eközben a városoktól meg menedzsment terveket vár". Merényi szerint jó lenne, ha a kormánynak is lenne egy ágazati terve, és ki is tenné az asztalra azokat az adatokat, amiből kiderül, hogy hogyan nő az önkormányzatok energiaköltsége.

Érdekesnek nevezte Merényi azt is, hogy miket kér a kormány a menedzsment tervbe, mert nemcsak általános kérdéseket tesznek fel, például hogy hogyan fogja a város a megnövekedett működési költségeket kigazdálkodni, hanem azt is, hogy hogyan fogják a tartalékjaikat felhasználni, amiket Merényi szerint a települések például fejlesztésekre tették félre. És érdekes az is, hogy a kormány a vagyonértékesítésre is rákérdez, amiből az következtethető ki, hogy a kormány a vagyonuk felélésére is rászoríthatja az önkormányzatokat egy olyan helyzetben, amelyben ő osztja a pénzt.

Ez a politikai osztogatás és tárgyalás jellemzi az önkormányzatokhoz való viszonyt, mondta.

Ma azt látjuk, hogy az önkormányzatok egyre másra zárják be a közösségi tereket, szolgáltatásokat: Merényi rámutatott, hogy az önkormányzatok nem szeretnék bezárni ezeket az intézményeket, de látszik, hogy a kiszervezett megszorítások szociálisan érzéketlenek. Merényi szerint olyan sok mindenen lehetne spórolni a magyar központi költségvetésben, hogy például ne a szociális intézmények fűtésén kelljen takarékoskodni. Azok lesznek a kárvallottjai ennek a döntésnek, akik a helyi közszolgálatokat fogyasztják, tehát nem a gazdagok, hanem a rászorulók, idősek, gyerekesek, mondta.

Ha az önkormányzatoknak kiadáscsökkentést kell bemutatniuk, akkor Merényi szerint az önként vállalt feladatok és civilek támogatásának a csökkentése lesz az első, amiket le fognak húzni a listáról.

Merényi arról is beszélt, hogy a kormány rálát az önkormányzatok gazdálkodására, tehát "Balla úr előtt ott lesznek az adatok, mélyen belelát az adatokba", így első körben, ha Balla nem akar egy fillért sem adni, akkor rámutathat az összes eladható ingatlanra, és ezt képes lesz prezentálni a polgármesternek, ezért Merényi kemény tárgyalásokra számít.

Merényi reméli, hogy nem önkormányzati vagyonfelélés lesz a válasz, mert a vagyonuk az az önkormányzatoknak, ami még önállóvá tudja őket tenni. Ha például bérlakásokat sem tudnak fenntartani, szerinte nem lenne jó, ha felpörögne azok eladása, vagy ha a belvárosi telkeket eladnák, mert "ott már sosem lesz park, azokat beépítik".

Szóba került, hogy Lengyelországban is hasonló a helyzet, de az önkormányzatok tüntetnek, mert nagyobbak és szervezettebbek is, így szervezett ellenállást tudnak kifejteni, és bár a kormány ott is megpróbálja elvonni a forrásokat, de erőteljesebben tudnak fellépni ellene.