„Klubrádió
A lényeg

Novák: A magyarok válságállók

12/01/2023 08:07

Magyarországon szolgálatot teljesítő külföldi nagyköveteket fogadott Novák Katalin köztársasági elnök és férje, Veres István a budapesti Magyar Zene Házában. Az MTI szerint Novák arról beszélt, hogy a tavalyi az egyik legnehezebb év volt az elmúlt időszakban, a sok probléma ellenére azonban a helyzet mégsem annyira rossz, a magyaroknak ugyanis megvannak az adottságaik ahhoz, hogy legyőzzék a kihívásokat.

EP-választás - A Fidesz-KDNP eredményvárója
 

 
Budapest, 2019. május 26. Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke beszél a Fidesz-KDNP eredményváró rendezvényén a Bálna Budapest rendezvényközpontban az EP-választás napján, 2019. május 26-án. A kormányfő mögött Novák Katalin, akkori család- és ifjúságügyért felelős államtitkár (b-j). MTI/Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd
 

 

Magyarországon egyre nagyobb a szegénység, az EU-ban itt a legnagyobb az infláció, sokaknak a bérek már a megélhetésre sem elegendők, a gazdasági kilátásokkal kapcsolatos pesszimizmus pedig Európában itt a legnagyobb, feltehetően Novák ezekre célozva azt mondta, a magyaroknak jó a válságálló képességük - mondta. 

A köztársasági elnök szerint a koronavírus-járványon remélhetőleg már túl vagyunk, gazdasági és társadalmi következményeivel azonban még szembe kell nézni. Beszélt a háborúról, az energiaellátási gondokról, hogy Magyarország déli határain növekszik a migrációs nyomás. A társadalomban bizonytalanság tapasztalható, egyes szektorokban nem versenyképesek a fizetések, valamint Brüsszellel is soha nem szűnő küzdelmet kell vívni - mondta.

Ezzel szembeállította, hogy "a magyaroknak erős a gazdaságuk, stabil a politikájuk, továbbá jó a válságálló képességük". Olyasmiket mondott, hogy "Magyarországra stratégiai gondolkodás jellemző", meg hogy az emberek keményen dolgoznak és családot akarnak, és büszkék rá, hogy egyszerre magyarok és európaiak, szülőföldjükön kívánnak boldogulni, de egyúttal a világ felfedezésére is vágynak.

A köztársasági elnök azt hangoztatta, hogy a kölcsönös tiszteletre és a pragmatikusságra kell támaszkodni.

A nagykövetekhez szólva kiemelte, hogy látja a sokféleségüket. A különböző kultúrák eltérnek egymástól, más-más döntések születnek, Magyarország azonban tiszteletben tartja ezeket. Cserébe ugyanezt várja el: kultúrájának, döntéseinek mások általi tiszteletét.

Kitért rá, hogy Oroszország csaknem egy éve támadta meg Ukrajnát. Ebben az ügyben pragmatikusnak kell lenni, de gondolni kell Európa túlélésére is. Az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) ki kell maradnia a háborúból, nem szabad hagyni, hogy az érzelmek elragadják és emiatt belekerüljön a konfliktusba - mondta Novák.

Az államfő számára továbbra is a család áll a középpontban, nemcsak anyaként, hanem abban az értelemben is, hogy Magyarországon miként lehet támogatni a családokat. Azt állította, hogy Magyarország nyitott hely Európa közepén, és ha valakinek magyarázatra, együttműködésre van szüksége, a magyarok rendelkezésére állnak.