„Klubrádió
A lényeg

Csak a bolgárok fizetése rosszabb a miénknél

19/12/2022 19:25

| Szerző: Klubrádió

A második legrosszabb helyre szorult Magyarország az Eurostat újonnan bevezetett az egyes országok bérszintjeit vizsgáló mutatóján.

Az unió statisztikai hivatala most új módszerrel a munkaerőpiaci adatokból azt számolták ki, hogy mennyi volna az átlagbér, ha a részmunkaidősöket is beleszámolják, úgy, hogy a fizetésüket átváltják 40 órás munkahetire.

Az eredmény lehangoló: Magyarország a második legrosszabb helyre szorult az mutatón. A magyar fizetéseknél csak a bolgárok rosszabbak az egész EU-ban.

E szerint

  • Bulgáriában 10 300,
  • Magyarországon 12 600,
  • Romániában 13 ezer

euró volt egy évi korrigált bruttó átlagkereset 2021-ben éves átlagban.

Akkori évi középárfolyamon 359 forintos euróval számolva – régi szép idők – ez havi 377 ezer forintos bruttó átlagot jelentett Magyarországon. Azóta a bérek jelentősen nőttek, de a forint is nagyot gyengült, vagyis euróba átszámítva valószínűleg még tovább romlott a helyzetünk – hívja fel a figyelmet összefoglalójában a hvg.hu.

Az EU három legjobb adata a luxemburgi 72 200, a dán 63 300 és az ír 53 300 euró. Az osztrák fizetések az unió ötödik legjobb helyére voltak elegendőek.

Mindez egybecseng azokkal a szintén 2021-ről szóló fogyasztási és szegénységi adatokkal, amelyeket az Eurostat a múlt héten tett közzé: a magyaroknál kevesebb pénzt csak a bolgárok tudtak költeni.

Az indikátorhoz a nemzeti statisztikai adatokat, illetve a munkaerőpiaci felmérések eredményeit használták fel, és most először figyelembe vették a részmunkaidős fizetéseket is, arányosan átváltva azokat a teljes munkaidős állásoknak megfelelően, így számolva az átlagos országos bérszintet.

A helyzetet tovább árnyalja az is, hogy az OECD 2021-re vonatkozó előzetes adatai szerint a koronavírus második évében a nyugdíjalapok vagyona szinte minden vizsgált országban tovább nőtt, Magyarországon azonban ezt a hozamot elvitte az infláció.