„Klubrádió
A lényeg

Mindenütt nőtt a nyugdíjhozam, csak itthon nem

19/12/2022 13:21

| Szerző: Klubrádió

Míg az OECD legtöbb országában a nyugdíjak hozama elviselte a 30 éves csúcsán járó inflációt, Magyarország egyike azoknak az országoknak, ahol a nyugdíjak emelkedése nem tud lépést tartani a pénzromlás mértékével.

Az OECD 2021-re vonatkozó előzetes adatai szerint a koronavírus második évében a nyugdíjalapok vagyona szinte minden vizsgált országban tovább nőtt – írja a Portfolio.hu

Összességében a teljes OECD-övezetben a nyugdíjalapok vagyona dollárban kifejezve 8,2%-kal nőtt, míg a 30 másik, OECD-n kívüli adatszolgáltató joghatóságban 1,7%-kal emelkedett.

Az infláció 2021 decemberére 30 éves csúcsra emelkedett, és az OECD-övezetben elérte a 6,6 százalékot. Ennek ellenére a nyugdíjalapok reálértéken még mindig pozitív befektetési hozamot értek el a 27 OECD-országból 18-ban. Volt pár ország, ahol kiemelkedő, két számjegyű volt a reálhozam (Lengyelország, Finnország, Ausztrália, Costa Rica). 

Ennek megfelelően Törökország és Csehország után a harmadik legrosszabb hozamok Magyarországon voltak. Ez konkrétan azt jelenti, hogy Magyarországon tavaly negatív volt a reálhozam, mínusz 4,66 százalék