„Klubrádió
A lényeg

Karácsony Kijevben: A magyar kormány nem azonos az országgal

11/01/2023 14:39

| Szerző: Klubrádió

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere a varsói, a pozsonyi és a prágai főpolgármesterrel együtt Kijevbe utazott, hogy Vitalij Klicskóval, Kijev polgármesterével találkozzon. Karácsony azt mondta: miközben a magyar kormány a béke fontosságáról beszél, nem teszi hozzá, hogy béke csak akkor lehetséges, ha az ukrán nép háborús erőfeszítései sikerre vezetnek.

Karácsony Gergely, Matúš Vallo, Pozsony főpolgármestere, Zdeněk Hřib, Prága főpolgármestere és Rafał Trzaskowski, Varsó főpolgármestere Kijev vezetőjével tartott közös, nemzetközi sajtótájékoztatót. Mindannyian szolidaritásukat fejezték ki az orosz agressziót elszenvedő ukrán néppel és Kijev lakosságával.

„Budapest Ukrajna mellett áll. A magyar kormány nem azonos Magyarországgal” – hangsúlyozta Karácsony. A főpolgármester szerint a magyar kormány gyakran a háborús agresszor Putyin elnök érdekeinek megfelelően cselekszik, magyarok milliói, köztük sok budapesti fejezi sokféleképpen a szolidaritását a megtámadott Ukrajnával, és utasítja el, hogy összemossák az agresszort az áldozattal.

Karácsony azt mondta, miközben a magyar kormány a béke fontosságáról beszél, nem teszi hozzá azt, ami egyértelmű, és amit ma megerősített ukrán tárgyalópartnereinek: béke csak akkor lehetséges, ha az ukrán nép háborús erőfeszítései sikerre vezetnek.

A kijevi utazást eddig biztonsági okokból teljes titokban tartották, a most kiadott közleményből azonban kiderült: a tervezett program szerint a V4-csoport főpolgármesterei Kijev főpolgármesterén kívül magas rangú ukrán tisztviselőkkel, a tömeggyilkosságot elszenvedő Bucsa város polgármesterével és vezető uniós diplomatákkal is találkoznak. „A kijevi látogatás célja annak áttekintése, hogy a V4-csoport fővárosai milyen infrastrukturális és humanitárius segítséget tudnak nyújtani az orosz háborús agressziótól szenvedő Kijev városának” – írják a főváros közleményében.

Karácsony szeptemberben Prágában már találkozott Klicskóval, Kijev ekkor a Szabad Városok szövetségéhez csatlakozott. Tavaly november végén Novák Katalin köztársasági elnök is az ukrán fővárosba utazott egy gabonaprojekt miatt. Orbán Viktor miniszterelnök – aki választás utáni beszédében legyőzött ellenfelei között említette Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt is – közölte, nem szerepel a terveiben, hogy az oroszok által megtámadott országba utazzon.