„Klubrádió
Reggeli gyors

"Oroszországot Ukrajnában kell megállítani"

6/01/2023 09:02

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

"Az ukrajnai orosz inváziót illető eltérő hangsúlyok nem teszik egyszerűbbé az együttműködést" – véli Jan Lipavský cseh külügyminiszter. A politikus a cseh uniós elnökséget értékelte a Der Standardnak adott interjúban.

2023. január 06. Reggeli gyors - részlet 23.01.06. Kárpáti János lapszemléje
05:03
00:00

Január elsejével a félévenkénti rotáció jegyében Svédország vette át Csehországtól az EU országelnökségi teendőit, aminek az érdemi része jórészt abból áll, hogy a soros elnökség állítja össze az egyes szakpolitikai kérdésekben a napirendre kerülő témákat, és az előzetesen ismert nézeteltéréseket igyekszik diplomatikusan feloldani a tagállami kormányok között. Jan Lipavský cseh külügyminiszter, aki egyébként a Kalózpárt mindössze 37 éves politikusa, a Der Standard című bécsi lapnak adott interjújában, amelyet főként a most lezárult cseh elnökség értékelésének szenteltek, az esztendő végén Magyarországgal az uniós finanszírozás feltételeiről megkötött megállapodás kapcsán, azon túl, hogy elégedettségének adott hangot az alku létrejötte fölött, egyebek közt kijelentette: abból indul ki, hogy a több mint harminc éve létező visegrádi csoport továbbra is fennmarad, de – mint fogalmazott – „az ukrajnai orosz inváziót illető eltérő hangsúlyok nem teszik egyszerűbbé az együttműködést”.

Az osztrák riporter rákérdezett arra, hogy eközben megnövekszik-e a cseh-szlovák-osztrák háromoldalú együttműködés jelentősége. Ez az úgynevezett slavkovi formátum, amely a Brno közeli településről kapta a nevét. Slavkov német neve sokkal ismertebb, Austerlitz, Napoleon egyik nagy győzelmes csatájának a helyszíne.   

Lipavský azt válaszolta, hogy a három említett ország nagyon közel áll egymáshoz, közös térségben találhatóak, és a külpolitikájukban is összhangra törekednek. Emlékeztetett arra, hogy osztrák és szlovák hivatali partnerével együtt látogatott el Ukrajnába, valamint Moldovába, a minap, hétfőn pedig közösen találkoztak Bécsben az indiai külügyminiszterrel. „Természetesen nem minden kérdésben azonos a véleményünk, de erre nincs is szükség. Értjük egymást, és nem okozunk meglepetést a másiknak” – mondta.

Arra a kérdésre, hogy miként alakul a cseh közvélemény hangulata az orosz-ukrán háborút illetően, a külügyminiszter arról beszélt: a háború gazdasági következményei egész Közép-Európában érezhetőek. Csehország csaknem félmillió Ukrajnából érkezettnek nyújtott átmeneti menedéket. Elismerte, hogy a magas energiaárak miatt egyesekben ukránellenes érzelmek keletkeztek. „Azt hiszem azonban, hogy a legtöbben tudatában vannak annak: az európai biztonságot meg kell védeni, és Oroszország tovább folytatja imperialista terveinek a megvalósítását, ha Ukrajnában nem állítják meg.” 

Ami a cseh országelnökség mérlegét illeti, Lipavský kiemelte, hogy Prága igyekezett előmozdítani a biztonságpolitikai szempontból olyannyira fontos Nyugat-Balkán integrációját, és sikerült elérni Bosznia-Hercegovina számára az EU-tagjelölti státust. Felidézte, hogy fáradoztak a belső határellenőrzéstől mentes schengeni övezet kibővítésén is, de ez sajnos csak Horvátország esetében járt sikerrel, mert Ausztria az utolsó pillanatban Románia bevonása ellen foglalt állást. Őt magát ez meglehetősen hirtelen érte, mert Ausztria előzőleg egészen más jelzéseket adott – jegyezte meg. Nem feladata azonban, hogy minősítse az osztrák politikai megfontolásokat – tette hozzá. Mindenesetre úgy vélekedett, hogy Románia és Bulgária gyors schengeni csatlakozásának a reális távlata növelné a biztonságot, a közös szabályok jobb alkalmazását ebben a két országban.

EP-090231B_Plenary_Opening_Tribune
 
Európai Parlament
 
Forrás: Flickr.com
Fotó: Fred MARVAUX
 

Orbán szövetségese kiüresíti a demokráciát

Egy pillantás erejéig még a Nyugat-Balkánnál maradva, megemlítem, hogy a Die Zeit kommentárban foglalkozik Szerbiával, a Koszovóval kapcsolatban a közelmúltban kiéleződött helyzet nyomán. A német magazin szerint az Európai Unió hosszú ideje tétlenül szemléli, hogy Aleksandar Vučić szerb államfő – Orbán Viktor magyar miniszterelnök szövetségese – kiüresíti a demokráciát, és veszélyezteti a Nyugat-Balkán stabilitását. A szerb elnök csak akkor reagál, ha nyomás nehezedik rá, ezért legfőbb ideje lenne a Szerbiával szembeni keménységnek – fogalmaz a Die Zeit.

Orbán Viktor Belgrádban
 
Orbán-Vucic
 
Belgrád, 2020. május 15. Aleksandar Vucic szerb elnök (j) hivatalában fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Belgrádban 2020. május 15-én. MTI/Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd
 

Végül egy bővített mondat a gazdaságról

A londoni Financial Times arról közöl cikket, hogy a CATL, az elektromos autók akkumulátorait gyártó kínai óriásvállalat, a Tesla és a Volkswagen beszállítója a tavalyi év első 11 hónapja alatt megduplázta eladásainak értékét, és tovább folytatja üzleti expanzióját: a múlt hónapban megkezdte a gyártást első Kínán kívüli üzemében, Németországban, a következő gyártási megaprojekt pedig Magyarországon valósul majd meg.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2023.01.06., péntek 6:00
Riporter: Kárpáti János