„Klubrádió
Reggeli gyors

Az orosz kivonulásnak jelenleg nincs sok esélye

14/12/2022 11:37 | Frissítve: 2022. december 14.

| Szerző: Klubrádió

Az ukránok éppen tartalékokat gyűjtenek egy nagyobb támadáshoz, miközben az oroszok is erőt gyűjtenek. Oroszország Donyeckben próbálkozhat áttöréssel – véli Anton Bendarzsevszkij Oroszország-szakértő.

2022. december 14. Reggeli gyors - részlet. Anton bendarzsevszkij. 2022.12.14.
08:49
00:00

A békének és az orosz kivonulásnak jelenleg nem sok esélye van – reagált a felvetésre Bendarzasevszkij Anton a Reggeli gyorsban, miszerint Vologyimir Zelenszkij a békéről kezdett beszélni.

Mindkét ország szeretné a békét, de a következő időszak inkább a harcok intenzitását fogja hozni, a téli időjárás, a fagyott talaj ennek kedvez. Szerinte az ukránok éppen tartalékokat gyűjtenek egy nagyobb támadáshoz, miközben oroszországi is erőt gyűjt. Utóbbi Donyeckben próbálkozhat egy áttöréssel. 

 
Szeverodonyeck. Fotó: Youtube
 

Az orosz átcsoportosításokat látva úgy gondolja, hogy Donbasz elfolalása lehet a cél, több más területet inkább elvesztenek. Ezzel kommumnikálható, hogy mindig is Donbasz volt a lényeg, a többi terület csak terelés volt. De ehhez persze el kell foglalni Donyecket, és az ukrán védelem ott a legerősebb, ott az ukránok évekig készültek egy orosz támadásra – jegyezte meg.

Ha csak a Krímről kellene lemondania, és minden más területet visszakapna – azokkal nemzetközi garanciákkal együtt, hogy megvédik őket az ooszoktól egy újabb támadás eseten – Bendarzsevszkij szerint elfogadható lenne Ukrajna számára,  Oroszországnak viszont kevés lenne.

Ukrajna részéről tehát úgy fogadható el a béke, hogy az egyfajta befagyasztás, nem pedig lemondás; ha megegyeznének, hogy valamikor 10-15 év múlva visszatérnek a kérdésre – mondjuk Donbasz esetében.

A teljes beszélgetést meghallgathatja a fenti lejátszóra kattintva.

Reggeli Gyors részlet/ interjú Bendarzsevszkij Antonnal
2022. december 14., szerda 07:12
Riporter: Para-Kovács Imre