„Klubrádió
Esti gyors

Kaiser: A legdurvább háborús bűncselekmények közé tartozik, amit az oroszok csinálnak

8/12/2022 20:27

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Tovább folytatja az ukrán infrastruktúra támadását Oroszország, mindezt Putyin orosz elnök teljesen rendben levőnek találja. Kaiser Ferenc biztonságpolitikai szakértő elmondása szerint a nemzetközi hadijogot sérti, hogy az orosz hadsereg rombolja az ukrán civileket ellátó rendszereket.

2022. december 08. Esti gyors részlet - 2022.12.08. Kaiser Ferenc
05:38
00:00

Oroszország is aláírta azokat a nemzetközi hadijogi egyezményeket, amelyek megtiltják a polgári lakosság támadását: legyen szó akár direkt támadásról, akár arról, hogy a civilek számára létfontosságú kritikus infrastrukturális elemek megsemmisítéséről – mondta Kasier Ferenc biztonságpolitikai szakértő. Hozzátette, jelenleg az orosz haderő Ukrajna civil lakta területein az elektromos energiát biztosító rendszereket támadja, mivel áram nélkül nem működnek a szivattyúk, tehát nincs vezetékes víz, illetve elektromos energia nélkül nem működnek a távhőszolgáltatók, így fűtés sincs.

"Ez a legdurvább háborús bűncselekmények közé tartozik, amit az oroszok csinálnak" – mondta Kaiser. Ugyanakkor Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsának egyik állandó tagjaként, az ellenük szóló döntéseket kényelmesen meg tudják változtatni, tette hozzá. Kaiser szerint mivel Oroszország 6000 atom töltet birtokában van, a tagországok nem avatkoznak be, mert az egy nagyon komoly eszkalációhoz vezethetne.

A riporter Hardy Mihály megemlítette, hogy az Egyesült Államok nagyon vigyázott arra, hogy idáig deklaráltan olyan fegyvereket juttasson el Ukrajnának, amivel nem érik el Moszkvát, vagy nem érnek el távoli orosz célpontokat, ugyanakkor a héten az orosz légibázisok ellen végrehajtott támadás során az ukránoknak saját maguk által modernizált fegyverekkel sikerült támadást intézniük az orosz légierő ellen. Kaiser kifejtette, hogy a szóban forgó Tupoljev 141-es drón egy nagyon régi, a 70-es évek végén gyártani kezdett eszköz, amit az orosz haderő egyébként a 90-es évekre ki is vont a forgalomból. Hozzátette, ez egy felderítő eszköz eredetileg, ősrégi és minimálisan tudott manőverezni, viszont lényegében az ukránok kibelezték a régi elektronikát, és jóval kisebb nyugatit helyeztek be a helyébe, megoldották a célazonosítást, és raktak bele egy kisebb méretű robbanófejet is. Ezekkel az eszközökkel szemben az eddigi a tocska rakétával, ami olyan 130 kilométer hatótávolságú, illetve a HIMARS-szel, ami pedig körülbelül 80-90 kilométer hatótávú, ezekkel az eszközökkel akár 1000 kilométerig is el tudnak lőni orosz célpontokra, de adott módon Moszkvát is lőhetnék, mondta a szakértő.

Az Engels-i légierő légierő bázis fontos stratégia pont, tehát Tu-95-ösök, Tu-22M "backfire" típusú bombázók is állnak ott, és ezek meg is sérültek az ukránok támadása során. A kérdés csak az, hogy hol volt az orosz légvédelem – kérdezte a riporter. Kaiser szerint ezek az eszközök iszonyatosan gyorsan, tehát nagyjából 1000 km/órás sebességgel repülnek, esetenként nagyon alacsonyan. 200-300 méteren és a Föld görbülete miatt nagyon nehezen tudják a lokátoroknak érzékelni ezen rakétákat. Amikor rá is látnak a radarok, akkor meg annyira gyorsan eltűnik, hogy a régebbi lokátorok egyszerűen műszaki zavarnak, vagy madárrajnak nézhetik őket. Ebben az esetben még az is közrejátszhatott, hogy az oroszok valószínűleg nem számítottak erre. Az oroszok is pontosan tudják, hogy 100 kilométernél nagyobb lőtávolságú rakétákat, a NATO meg az amerikaiak direkt nem szállítanak az ukránoknak – mondta Kaiser.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/Interjú Kaiser Ferenccel
2022. december 08., csütörtök 18:51
Riporter: Hardy Mihály