„Klubrádió
A lényeg

Két orosz katonai repülőtéren is robbanás volt

5/12/2022 15:25

| Szerző: Klubrádió

Két orosz katonai repülőtéren robbanások történtek, több ember életét vesztette. A Moszkvától délkeletre fekvő Rjazany közelében lévő repülőtéren egy üzemanyagtartály robbant fel, hárman meghaltak, hatan megsebesültek. A másik robbanás egy Szaratov régióban lévő repülőtéren történt, ott két ember sérült meg. 

A repülőtéri robbanásokról a BBC számolt be az orosz állami média jelentései alapján. Egyelőre nem tudni, hogy mi okozta a a két robbanást. Vlagyimir Putyin orosz elnököt tájékoztatták a két bejelentett incidensről – közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Mindkét terület több száz kilométerre van az ukrán határtól. A nagy hatótávolságú orosz stratégiai bombázók feltehetően a szaratovi Engels légibázison állomásoznak. A szaratovi régió kormányzója azt mondta, hogy biztonsági erők ellenőrzik a „katonai létesítményeknél történt incidensről szóló jelentéseket”.

Steven Rosenberg, a BBC Russia szerkesztője szerint a jelentések felerősítik a találgatásokat, hogy Ukrajna állhat a háttérben. Múlt héten ugyanis műholdfelvételek jelentek meg, amelyeken fokozott katonai repülőgép-tevékenységet lehetett észlelni az Engels légibázison.

Közben Ukrajna közölte, hogy Oroszország újabb rakétacsapáshullámot indított az ország ellen, Kijevben és a legtöbb régióban légiriadót rendeltek el. Orosz rakéták robbantak Odesszában és az attól valamivel keletebbre és északabbra fekvő Krivij Rih és Cserkaszi városában. Odesszában a vízellátási rendszer sérült, így jelenleg Ukrajna második legnépesebb városában teljesen szünetel a vízellátás. Az északkeleti Szumi régió pedig áram nélkül maradt.

(forrás: 444)