„Köszönjük,
Ötös – Murányi Tündével és Kálid Artúrral

Remake-kultúra: miért készül évek óta annyi népszerű filmből színpadi változat?

18/05/2024 11:06

| Szerző: Gyürke Kata/Klubrádió

Többek között ez is szóba került a május 10-i Ötösben, amikor Kovács Bálint, színházi- és filmes kritikussal beszélgettünk a film és a színház viszonyáról. Előtte két rejtőzködő szerző, Sylvia Plath és Géher István költészetét mutatta be Lázár Júlia, költő, műfordító. A második órában Jankó Judit, művészeti író és pszichológus, valamint Kopacz Hanna, fiatal építész volt Murányi Tünde és Kálid Artúr vendége.

2024. május 10. Ötös – Murányi Tündével és Kálid Artúrral (2024. május 10., péntek 10:05)
94:32
00:00
Műsorvezetők: Murányi Tünde, Kálid Artúr Szerkesztők: Gyürke Kata
Ezen a pénteken is a Klasszikusok újratöltve rovatunkkal indítottunk. Első vendégünk Lázár Júlia, költő, műfordító, tanár volt, többek között Sylvia Plath és Susan Sontag fordítója. A mai adásban az egyik legnagyszerűbb, bár rejtőzködő magyar költő, Géher István életművét idéztük fel, és beszéltünk egy másik rejtőzködő szerző, Sylvia Plath egyetlen regényéről, Az üvegburáról is.

egysza 24
 
Lázár Júlia
 
Lázár Júlia (középen) a stúdióban Murányi Tündével és Kálid Artúrral. l Fotó: Gyürke Kata/Klubrádió

A folytatásban Kovács Bálint színház- és filmkritikus, író, újságíró érkezett hozzánk, akivel a remake-kultúráról beszélgettünk, azaz ismert művek újrafeldolgozásairól. Különös tekintettel arra, hogy miért készül évek óta annyi népszerű filmből színpadi változat? Ennyire szomjazunk az ismert történetekre?

Szóba kerültek például a Lars von Trier filmjéből, a Dogville-ből készült színdarabok, magyar nyelvű színházakban is több rendezés született.

Kovács Bálint
 
Kovács Bálint a stúdióban l
Fotó: Gyürke Kata/Klubrádió
 

Ezt követően Jankó Judit, művészeti író, pszichológus, művészetterapeuta érkezett hozzánk, akit arról kérdeztünk, hogy miért van szükségünk olyan elementáris módon arra, hogy beszélgessünk a képzőművészetről? Különös tekintettel a kortárs műalkotásokra. Miért olyan népszerűek a tárlatvezetések és a művészetterápiás foglalkozások?

Jankó Judit
 
Jankó Judit a stúdióban l
Fotó: Gyürke Kata/Klubrádió
 

Végül Kopacz Hannát, tehetséges fiatal építészt vártuk a stúdióba, aki mindenféle érdekes tevékenysége mellett az első sepsiszentgyörgyi építészeti szimpózium egyik szervezője, amit áprilisban, egy monarchiabeli dohánygyárban tartottak meg. Erről, és sok minden másról is kérdeztük.

Kopacz Hanna
 
Kopacz Hanna a stúdióban l
 Fotó: Gyürke Kata/Klubrádió
 

A teljes adást meghallgathatják a cikk tetején elhelyezett lejátszóra kattintva.

Ötös – Murányi Tündével és Kálid Artúrral
2024. május 17. péntek, 10:00
Szerkesztő: Gyürke Kata