„Klubrádió
Ötös – Murányi Tündével és Kálid Artúrral

Nosztalgia és mítosz – az Ötös vendége volt Szarka Judit filmkritikus

15/04/2024 15:35

| Szerző: Gyürke Kata/Klubrádió

A pénteki Ötös mottója: "múlt, jelen, jövő nem különíthető el, átjárják egymást". A műsor vendégei Szarka Judit, Iványi-Bitter Brigitta, Szőnyi Andrea és Paulo-Varga Ákos voltak.

2024. április 12. Ötös – Murányi Tündével és Kálid Artúrral (2024. április 12., péntek 10:05)
95:59
00:00
Műsorvezetők: Murányi Tünde, Kálid Artúr Szerkesztők: Gyürke Kata

„Mindenki keresi a maga kiméráját” – mondja Alice Rohrwacher, az A kiméra c. film rendezője, és hogy ezt pontosan hogyan is lehet érteni, arról Szarka Judittal beszélgettünk a műsor első felében. A filmkritikus szerint ebben az új olasz-francia-svájci filmben keveredik az olasz neorealizmus, „a derűsen viselt komoly nyomor” a Fellini és Pasolini-féle hagyománnyal, de vajon mennyiben mítosz, és mennyiben társadalomkritika, amit látunk?

A filmről beszélgetve kiemeltük, hogy a főszereplők között olyan sztárokat találunk, mint Josh O’Connor (Artúr), vagy Isabella Rosselini (Signora Flora). A film Artúr, a börtönből éppen szabaduló, brit régész története köré szerveződik. Alakjában egy metaforikus, hermészi figurával találkozunk, aki egy álomszerűen lebegő világban bolyong: halott szerelmét keresi. Eközben újra felveszi a kapcsolatot az etruszk sírok kirablásával foglalkozó régi bandájával. „Múlt, jelen, jövő nem különíthető el, átjárják egymást” – emelte ki a filmkritikus, és újra és újra szóba került az az elvitathatatlan nosztalgia, amit az európai kultúra érez mind a mai napig az ókori mitológia iránt.

 
Szarka Judit a stúdióban
 
 

Az Ötös következő vendége a film és a képzőművészet kölcsönhatásáról beszélt, Kovásznai György Habfürdő című animációs filmje kapcsán. Iványi-Bitter Brigitta művészettörténész, a Kovásznai-monográfia szerzője az 1980-ban bemutatott, és rövid idő alatt megbukott film kulisszatitkairól és kultúrtörténeti érdekességeiről beszélt, abból az alkalomból, hogy nemrég Amerikában adták ki az alkotást, ahol igazi retro-kedvencnek számít. Hogy miért? Kiderül a műsorból, előzetesen annyit, hogy a film zenéje is a legjobbak közül való, Másik János, Bontovics Kati és Berki Tamás tehetségét dicséri.

 
Iványi Bitter Brigitta
 
240410 Ötös
 

Szintén a műsor vendége volt Szőnyi Andrea, a Zachor Alapítvány vezetője, akit az április 16-i Holokauszt magyarországi emléknapjához kapcsolódó Országos Helytörténeti Sétaprogramról kérdeztünk. A séták során az ország különböző településeinek egykori lakói, holokauszt-túlélők személyes történetein, videós visszaemlékezésein, valamint más helyspecifikus forrásokon (pl. archív fotók, dokumentumok) keresztül tudhatunk meg többet a helyi zsidó közösségek múltjáról és jelenéről. Az egyes helyszíneken és megállókon látottak feldolgozását reflektív, elgondolkodtató kérdések segítik.

 
Szőnyi Andrea
 
 

Ezt követően Paulo-Varga Ákos filmkritikus érkezett a stúdióba, akivel a nemrég elindult a nagy európai filmes kihívás legújabb fordulójáról beszélgettünk. Hogyan lehet részt venni a játékban, milyen speciális pontszerzési lehetőségek vannak, és mit kell tennünk ahhoz, hogy belépőt nyerjünk az idei Szarajevói Filmfesztiválra? Egy különleges filmvetítésről is szó esett, ami szintén a Holokauszt Magyarországi Áldozatainak emléknapjához kapcsolódik. Vendégünk az Oscar-díjas filmrendező, Steve McQueen: Occupied City című, Amszterdam náci megszállását feldolgozó monumentális dokumentumfilmjét mutatta be.

 
Paulo-Varga Ákos
 
 

A teljes adást meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva. Címlapi kép: La Chimera/forrás: Cirkofilm

Ötös – Murányi Tündével és Kálid Artúrral
2024. április 12. péntek, 10:00
Szerkesztő: Gyürke Kata