„Klubrádió
Ötös – Murányi Tündével és Kálid Artúrral

A Matula a magyar Roxfort? – Szilágyi Zsófia irodalomtörténész újra az Ötösben

27/03/2024 18:22

| Szerző: Gyürke Kata/Klubrádió

A klasszikusok újratöltve rovatunkban ezúttal Szabó Magda Abigél és Tündér Lala című műveiről beszélgettünk. A vendégünk volt Szilágyi Zsófia, irodalomtörténész, aki szerint "olyan bonyolult mondatokat írni, mint Szabó Magda azért kevesen tudnak”. Erre az Abigél legújabb, török nyelvű fordítása hívta fel a figyelmét, amikor a fordítóval beszélgetett a műről.

2024. március 22. Ötös – Murányi Tündével és Kálid Artúrral (2024. március 22., péntek 10:05)
97:17
00:00
Műsorvezetők: Murányi Tünde, Kálid Artúr Szerkesztők: Gyürke Kata

Az adásban szó volt a regény és a közismert tévésorozat erejéről és különbözőségeiről, ahogy arról is, hogy mi az, amit csak az olvasás tapasztalatából ismerhetünk meg a történetből. Szóba került a mű máig tartó sikere, Szabó Magda rejtett önéletrajzi utalásainak szövevényes világa, valamint az az abszurd helyzet, hogy hogyan lehet happy end egy olyan regényben, amelyik a magyar történelem legsötétebb napjaiban, 1944 tavaszán ér véget?

 
Szilágyi Zsófia irodalomtörténész,
Kálid Artúr és Murányi Tünde Ötös 2024.03.22.
Fotó: Gyürke Kata/Klubrádió
 

A Tündér Lala kapcsán Szilágyi Zsófia leszögezte, hogy Szabó Magda egy egészen másik arcát ismerhetjük meg belőle, ráadásul elmondható az is, hogy évtizedekkel korábban feltalálta a Harry Pottert, hiszen szerkezetében, dús fantáziavilágában van hasonlóság a két mű között. Érdekességként megemlítette azt is, hogy az Abigél amerikai kiadásánál a Harry Potterhez hasonlították a művet – holott ez inkább a Tündér Lalára rímelne.

 
Vörös Géza főlevéltáros,
Murányi Tünde és Kálid Artúr Ötös 2024.03.22.
Fotó: Gyürke Kata/Klubrádió
 

Ezt követően Cziffra György életéről beszélgettünk, pontosabban arról, hogy mit rejt az a bizonyos Cziffra-dosszié, amit az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában nyílt kiállításon mutattak be. Vendégünk volt Vörös Géza főlevéltáros, aki segített megérteni a neves zongoraművész gondolkodását, életét.

 
Cziczó Attila, Jendrics Anikó,
Kálid Artúr és Murányi Tünde Ötös 2024.03.22.
Fotó: Gyürke Kata/Klubrádió
 

Ezt követően a FÉM Színház alapítói, Cziczó Attila és Jendrics Anikó érkeztek a stúdióba, akiket életútjukról, és az önerőből alapított színház és összművészeti közösségi tér működéséről kérdeztünk. Különös tekintettel arra, hogy maguk írják és rendezik az előadásaikat.

 
Gyárfás Dorka, 
Kálid Artúr és Murányi Tünde Ötös 2024.03.22.
Fotó: Gyürke Kata/Klubrádió
 

Végül Gyárfás Dorka filmkritikus, újságíró érkezett az Ötösbe, akivel az élet nagy kérdéseit boncolgató új francia filmről, az Őszi sanzonról beszélgettünk. Már vetítik a mozik Stéphane Brizé gyönyörű filmjét, amely a velencei filmfesztivál versenyprogramjában mutatkozott be.

Ötös – Murányi Tündével és Kálid Artúrral
2024. március 22. péntek 10:00
Szerkesztő: Gyürke Kata