„Klubrádió
Ötös – Murányi Tündével és Kálid Artúrral

"A játszótársam, mondd, akarsz-e lenni?"

27/01/2024 14:28

| Szerző: Gyürke Kata

Kosztolányi Dezső egyik legszebb versének kezdőmondata talán a legjobb mottó Murányi Tünde és Kálid Artúr legutóbbi műsorára. Ebben az Ötösben ugyanis éppen a játékosság - annak is az egy életre szóló változata -, és az azzal járó flow élmény kötötte igazán össze a műsorvezetőket és a vendégeket. Lett légyen szó kortárs költészetről, színházi improvizációról, a gyaloglás misztériumáról, vagy éppen a fogyatékossággal élő gyerekekkel való foglalkozásról.

2024. január 26. Ötös – Murányi Tündével és Kálid Artúrral (2024. január 26., péntek 10:05)
91:40
00:00
Műsorvezetők: Murányi Tünde, Kálid Artúr Szerkesztők: Gyürke Kata
Várady Zsuzsi, a Momentán Társulat alapító tagja volt az Ötös első vendége, dramaturg, színész, tanár, aki nem másból, mint az improvizációból doktorált, sőt, egy saját módszert is kifejlesztett a témában. Ő úgy tartja, hogy szinte az egész életünk váratlan helyzetekre adott spontán, gyors reakció, vagyis folyamatosan improvizálunk, még ha nem is tudunk róla. Érdemes ebbe belegondolni, és az élet játékos oldalát felfedezni, máris más fénytörésbe kerülnek az improvizációs technikák.

Hallottak már az Egy sima, egy fordított közösségről?  A különlegesen-különleges, azaz a fogyatékkal élő gyerekek szociális inklúziójáért dolgozó szülők és szakemberek csoportjáról? Ők azok, akik a komoly témákat érthető, mesélhető és játszható formába csomagolják. A vendégünk Török Flóra volt, az egyesület alapítója, akivel a szemléletformálás lehetőségeiről, a sima és a fordított gyerekek találkozásáról, az együtt töltött idő értékéről beszélgettünk.

A klasszikusok újratöltve rovatunkban ezúttal egy kortárs-klasszikus költő, író, drámaíró, sokunk kedvence, Erdős Virág volt a vendégünk, akinek a számára a játékosság és az improvizációs készség szinte munkaeszköz - legalábbis a versei erre utalnak. Olyan kulisszatitkokat mesélt el a műsorban, mint például az első gyerekkori verse, vagy fiatalkori zsengéi, sőt azt is elárulta, hogy mikor és milyen testhelyzetben szokott mostanában verset írni. Bár saját verseit nem tudja megjegyezni, még lámpaláza ellenére is szeret énekelni és felolvasni. Az már más kérdés, hogy mit gondol arról, ha színészek adják elő a verseit. Végül egy közös meglepetés-produkcióra is sor került a stúdióban.

Erdős Virág
 
Erdős Virág
 

Végül Kiss Péter Petrusszal, profi zarándokkal, az egykori Budapesti El Camino Klub vezetőjével beszélgettünk a gyaloglás misztériumáról, az utazó és a zarándok közötti különbségekről. Nem véletlen, hogy rá esett a választásunk, ugyanis ő volt az, aki jó néhány évvel ezelőtt segített Tündének felkészülni a híres zarándokútra, az El Camino-ra. A felkészülés fázisairól, az út kihívásairól, az önfeledt gyaloglás felszabadító élményéről, sőt a gyaloglás kultúrtörténetéről is beszélgettünk vele.

Ötös – Murányi Tündével és Kálid Artúrral
2024. január 26. péntek 10:00
Szerkesztő: Gyürke Kata