„Klubrádió
Tudatos.hu

Megszállottak - Tudatosan

31/05/2020 10:46

| Szerző: Klubrádió

Szenvedély, hobbi, életveszély. Tényleg megszállottak a műsorban szereplők. Különleges emberek? Vagy mindannyiunkban ott van a késztetés, csak elnyomjuk?

2020. május 30. Tudatos.hu (2020. május 30., szombat 14:00)
54:40
00:00
Műsorvezetők: Neuman Gábor

A Tudatos.hu szombati vendégeiről minden kétséget kizáróan el lehet mondani, hogy megszállott szenvedéllyel, nem egyszer életüket is kockára téve űzik azt, ami a hobbijuk és hivatásuk is egyben. Adásunk első felének telefonos vendége Méder Áron volt, aki 2006 és 2009 között egy hatméteres vitorlással kerülte meg a Földet. A második részben, szintén telefonon velünk volt Csutka István, azaz Camino Steve színművész, kommunikációs szakember és világutazó, aki első magyarként teljesítette az USA-ban az Appalachian Trailt és a Pacific Crest Trail Mojave-sivatagi szakaszát, amely 5000 kilométer.

Méder Áron vitorlását Carinána hívják, ezzel az alig hatméteres “lélekvesztővel” vágott neki 2006-ban, teljesen egyedül az óceánnak, hogy beteljesítse álmát, és 9. magyarként megkerülje a Földet. Azért választott ilyen aprócska hajót, mert elmondása szerint egy ilyenben jobban lehet érezni az óceánt. Alig volt felszerelése, radart sem használt, rádiója pedig az induláskor már több mint húszéves volt. Mindennek ellenére törekedett a biztonságra, a minimalizmusra pedig azért volt szükség, hogy ne terhelje túl a hajót.

Eleinte kétévesre tervezte az utat, ám később kiderült, hogy ez a tempó túl feszített lenne. Nem bánta, hiszen nem sietett sehová. Az utazás alatt munkát vállalt Fidzsin, ahol hajók felújításával foglalkozott, de egyszer elszegődött egy halászhajóra is.

Többször került életveszélybe az óceánon, hiszen a Carina annyira pici, hogy a nagyobb hajók radarai nem látták, így előfordult, hogy majdnem elütötték.

Útjáról Békét és szelet címmel nemrégiben dokumentumfilm készült, amely a youtube-on jelenleg is elérhető.

Adásunk második felének vendége Csutka István, azaz Camino Steve volt. István végzettségeit felsorolni is nehéz lenne. Eredeti hivatása szerint színművész, volt már színigazgató Debrecenben, és évtizedekig játszott a Madách Színház Macskák című produkciójában. A színházból évekkel ezelőtt kiábrándult, és a túrázás felé fordult. Megjárta a Kilimandzsárót Erőss Zsolttal, részt vett afrikai szafarin, végig zarándokolta az El Caminót, és végül ebben: a gyaloglásban találta meg igazán önmagát.

Élete eddigi legnagyobb kihívását tavaly vitte véghez, amikor első magyarként teljesítette az USA-ban az Appalachian Trailt és a Pacific Crest Trail Mojave-sivatagi szakaszát, amely 5000 kilométer.

Útja során ő is többször került életveszélyes helyzetbe az ember által alig érintett észak-amerikai erdőkben és sivatagokban. 9 kilós hátizsákjával átlagosan napi 42 km-t gyalogolt, testközelből látott tűzharcot, medvét, kígyókat. Elmondása szerint egy ilyen útra 70%-ban mentálisan kell felkészülni.

Rengeteg kalandjáról mesélt Neuman Gábornak a Tudatos.hu-ban.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Facebook.

Tudatos
2020.05.30. 14:00
Műsorvezető: Neuman Gábor