„Klubrádió
Reggeli gyors

"A béke vagy te, Sport!" Vagy mégsem? – Zenés sporthírek M. Dénes Tamástól

16/05/2020 20:02

| Szerző: M. Dénes Tamás/Klubrádió

A sport mégsem hozza el a békét - hiába zengte ezt Óda a sporthoz című költeményében Pierre de Coubertin báró.

Zenés sporthírek.

2020. május 15. Reggeli gyors-részlet (2020.05.15. Zenés sporthírek M. Dénes Tamással)
06:28
00:00
A Forr a dalom zenekartól és az Angela Davis Vokálegyüttestől hallják az Őrizd a békét című számot, John Lennon dalának, a Give Peace a Chance-nek a magyar változatát, merthogy most a sportról és a békéről szeretnék beszélni önöknek, amely úgy tűnik, meg koronaidőkben sem létezik.

A béke vagy te, Sport! – mondta Pierre de Coubertin báró, az újkori olimpiák alapítója, de szavai nem mindenkihez hatoltak el, úgy látszik. Például tegnap Iránban a parlamentben elfogadtak egy új törvényt, amely egyszerűen megtiltja az iráni sportolóknak, hogy egy izraeli ellenféllel szemben pályára lépjenek. Eddig legalább a sportoló saját döntésére volt bízva, hogy mit tesz ilyen esetben, bár túlnyomó többségben azért mindig azok voltak, akik hirtelen megsérültek, nem érezték jól magukat, elkezdett fájni a gyomruk, vagy csak egyszerűen visszaléptek a küzdelemtől. Ez nem csak az iráni sportolókra volt jellemző, hanem a legtöbb arab országra, Az, hogy Iránban most már törvény írja elő a visszalépést az ország sportolóinak, ha izraeli ellenféllel találkoznak, az Etemaad nevű napilap szellőztette meg. Az, hogy az iráni sportolók még az olimpiai aranyérmet is inkább elengedik az ideológia miatt, azt 2007-ben a cselgáncs világbajnok Arash Miresmaili mutatta be, aki nem lépett tatamira az izraeli Ehud Vaks ellen, Mohammad Khatami államelnök iráni hősnek és az olimpiai játékok bajnokának nevezte őt ezek után. És ez a hozzáállás a sportoló korától független A 2010 e szingapúri ifjúsági játékok a taekwondo Mohammad Soleimani lépett vissza a játékoktól, mert neki art az izraeli Gili Haimovitz ellen küzdeni. Egy 16 éves fiatalemberről beszélünk.

Ideológiai ellentétekről beszélünk: „Mi nem ismerjük el a cionista rezsimet mint államot, ezért nem is lesznek versenyek, amelyeken részt veszünk ellenük” – mondta Mohammad Azizi képviselő. Az iráni állampolgároknak tilos az általuk elfoglalt Palesztinának nevezett Izraelbe utazniuk. Izrael sem engedi meg a beutazást az irániaknak.

Egyébként Irán még csak az 1979-es forradalom óta nem ismeri el Izraelt mint államot, addig békés és barátságos volt a kapcsolat a két ország között. Talán egyszer lesz még újra ilyen.

- - -

LASK Linz

Óriási botrány van Ausztriában ahol az osztrák első osztályú LASK Linz csapata illegális csapatedzést tartott koronaidőkben. Arról, hogy az első osztályú bajnokság listavezetőjének játékosai április 16-án, tehát még szigorúan a karanténidőkben együtt edzettek, most szivárogtak ki videófelvételek. Az osztrák bajnokság összes csapata tiltakozott a linziek eljárása ellen, akiknek akár a kizárását is jelenheti a titokban megtartott edzés; így a bajnoki cím és a Bajnokok Ligája helyett a másodosztályban folytathatnák.

- - -

A Ferrari csapata bejelentette, hogy Carlos Sainz Juniort szerződtette a 2021-es Formula egyes idényre a McLarentől. A McLarenhez eközben az ausztrál Daniel Ricciardo érkezik a Renault-tól. Ez azt jelenti, hogy ha német Sebastian Vettel nem kap ajánlatot valamelyik nagyobb csapattól, akkor abbahagyhatja a versenyzést, és a német publikum saját pilóta nélkül marad.

- - -

Végül egy nagyon szomorú hír: A spanyol Real Betis honlapja számolt be róla, hogy elhunyt a csapatot 1975 és 1978 között erősítő Ladinszky Attila. A Nemzeti Sport érdeklődésére a hírt megerősítették a családhoz közel álló források: a Tatabánya, a Vasas, a holland Feyenoord, a belga Anderlecht, a spanyol Real Betis és a francia Toulouse egykori remek futballistája csütörtök délután a budapesti Szent János Kórházban halt meg. Az 1949 szeptemberében született Ladinszky gyerekként a Tűzoltó Dózsában kezdte labdarúgó pályafutását. 1968-tól a Tatabányai Bányász, 1970-től a Vasas SC játékosa volt, az NB I-ben – 1971 márciusáig – összesen 65 bajnokin lépett pályára, és 15 gólt szerzett. Az 1970–1971-es kiírásban bronzérmes lett a Vasassal.

Az 1949 szeptemberében született Ladinszky gyerekként a Tűzoltó Dózsában kezdte labdarúgó-pályafutását. 1968-tól a Tatabányai Bányász, 1970-től a Vasas SC játékosa volt, az NB I-ben – 1971 márciusáig – összesen 65 bajnokin lépett pályára, és 15 gólt szerzett. Az 1970–1971-es kiírásban bronzérmes lett a Vasassal.

Amikor 1971-ben kivándorolt Magyarországról, maga a nagy Ernst Happel csábította a Feyenoordhoz, miközben az aranykorát élő, Kovács István irányította Ajax is igencsak szerette volna szerződtetni.

Ladinszky Attila 1974-ben belga bajnoki aranyérmes és gólkirály lett, 1977-ben Spanyol Kupát nyert a Betisszel, az Anderlechttel a BEK-ben, a Betisszel pedig a KEK-ben jutott el a negyeddöntőig.

Ladinszky Attila 70 évet élt.

Reggeli gyors / Zenés sporthírek
2020. május 15. péntek 8:50
Szerkesztő: M. Dénes Tamás