„Klubrádió
Ötös – Murányi Tündével és Kálid Artúrral

"Mániákus olvasó vagyok" – Kukorelly Endre az Ötösben

4/02/2024 08:32

| Szerző: Gyürke Kata/Klubrádió

A klasszikusok újratöltve című rovatunkban ezúttal Kukorelly Endre író, költő, tanár, a Baumgarten-emlékdíj felújítója vendégeskedett az Ötösben.

2024. február 02. Ötös – Murányi Tündével és Kálid Artúrral (2024. február 02., péntek 10:05)
94:51
00:00
Műsorvezetők: Murányi Tünde, Kálid Artúr Szerkesztők: Gyürke Kata

Elárulta, hogy mániákus olvasónak tartja magát, és azt ajánlotta, hogy az adás után azonnal vegyük le a polcról és olvassuk újra az Anna Kareninát. Lev Tolsztoj művét természetesen a megunhatatlan klasszikusok közé sorolja, ami szerinte segíthet az orosz lélek és a férfi-nő reláció megértésében. Platón Az állam című művét viszont meglepő módon, mint szépirodalmi csemegét ajánlotta a figyelmünkbe, szerinte az nem az igazság keresésére való, hanem sokkal inkább szórakoztató, szellemes olvasmányélményt ígér. Közeleg a díjátadó időpontja, így szóba került az öt évvel ezelőtt általa felújított Baumgarten-emlékdíj és -jutalom helyzete is. „A kultúra mindennek az alapja” – mondta Kukorelly Endre, és mindenkit arra biztatott, hogy támogassa ezt a független irodalmi díjat.

 
Kukorelly Endre
 
 (kép: Kispados/Wikimedia Commons)
 

Az Ötös következő vendége Dévényi Mónika képzőművész volt, közelebbről festő, gobelinművész, tanár. Számára a művészi kapcsolódás és a művészettörténeti kontinuitás mindig is meghatározó jelentéssel bírt. Mára új hivatásává vált az oktatás, megszállott pedagógusként tanít diákokat és felnőtteket egyaránt. Erről, és a vizuális kultúra jelentőségéről beszélgettünk vele.

A művészettörténetben olykor különleges párok alkotnak együtt. Ilyen volt például Marina Abramović és Ulay, vagy Frida Kahlo és Diego Rivera kettőse is. Ezen az úton indult el Illés Haibo és Melykó Richárd is, akik fiatal koruk dacára tudatosan vállalták a közös alkotást, sokat kísérleteznek és alkotnak együtt képzőművészetben, performanszokban, videómunkákban. Velük ismerkedhetnek a meg a hallgatók is, munkáikról, terveikről meséltek nekünk.

Végül Gubicza Antal, az immár 80. évét is betöltő karate, sí és testnevelő tanár érkezett a stúdióba, akivel pályájáról, a magyar karate-mozgalom elindulásáról és az idősebb kori (és a mindenkori) testmozgás mozgás öröméről beszélgettünk. A legendás sportoló megannyi elismerése mellett arra a legbüszkébb, hogy több mint száz tanítványa választotta a testnevelő tanári pályát.

Ötös – Murányi Tündével és Kálid Artúrral
2024. február 2., péntek 10:05
Szerkesztő: Gyürke Kata