„Klubrádió
Ötös – Murányi Tündével és Kálid Artúrral

A kutya nem ember

21/01/2024 15:23

| Szerző: Gyürke Kata/Klubrádió

A Klasszikusok újratöltve rovatban Cervantes és Balassi korában kalandoztunk, dr. Incze Adrienne-nel a tánc- és mozgásterápiával ismerkedtünk, Simon Balázs rendező arról mesélt, hogyan csinálnak színházat nehéz sorsú közösségekben és arról is tanultunk, hogy a kutya nem ember, hiába szeretünk így gondolni kedvenceinkre.

2024. január 19. Ötös – Murányi Tündével és Kálid Artúrral (2024. január 19., péntek 10:05)
95:11
00:00
Műsorvezetők: Murányi Tünde, Kálid Artúr
A pénteki Ötösben irodalommal indítottunk, Kálid Artúr és Murányi Tünde beszélgetőtársa Fábri Péter író, műfordító, dalszövegíró volt a Klasszikusok újratöltve rovatunkban.

Mit érdemes olvasni a klasszikusok közül és miért? – tettük fel neki is a kérdést, amire Fábri Péter meglepő módon a messzi múltba, Cervantes és Balassi Bálint korába vezetett el minket.

Bár a tánc évszázadok óta az önkifejezés egyik hatásos eszköze, csak néhány évtizede lett hivatalos terápiás módszer, vagyis a gyógyítás része. A kiindulópont, hogy test és lélek elválaszthatatlanok. Így a mozgásunk nemcsak tükrözi a személyiségünket, de minden mozgással kapcsolatos változtatás hatással van a személyiségünk működésére is. Erről az izgalmas kérdésről dr. Incze Adrienne pszichiáter, pszichoterapeuta, mozgás- és táncterapeutával beszélgettünk.

 

Következő vendégünk Simon Balázs színházi rendező volt, aki sajátos alkotói életutat jár. 1995-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskola színházrendező szakán, majd 1998-ig a Vígszínház tagja volt. Aztán 2001-ig a Bárka Színházban rendezett, de dolgozott más színházakban Nyíregyházán és Tatabányán is. 2007-ben pedig megalapította az Utcaszínházi Alkotóközösséget, és 2009 óta lényegében csak ezzel a csoporttal hoz létre előadásokat és alkalmazott színházi projekteket. Rendszeresen dolgoznak csereháti roma közösségekben, nevelőintézetekben, börtönökben.

Talán már minden kutyás gazdában felötlött a kérdés, hogy milyen jó lenne megkérdezni a kutyánkat, hogy mit érez? Jobb híján erről az etológia, az állatok viselkedésének vizsgálata tudósít minket. És talán jól is van így, mert a kutya nem ember, még akkor sem, ha sokszor szeretünk emberi tulajdonságokat, reakciókat tulajdonítani neki. A kutyák viselkedéséről szóló rovatunk újabb részében Miklósi Ádám Széchenyi-díjas etológussal beszélgettünk.

A teljes adást meghallgathatják a cikk tetején elhelyezett lejátszóra kattintva.

Ötös – Murányi Tündével és Kálid Artúrral
2024. január 19., péntek 10:00
Szerkesztő: Gyürke Kata