„Klubrádió
Vény nélkül

A tánc mint rehabilitáció

2/01/2021 12:26

| Szerző: Lay Viktória/Klubrádió

Legutóbbi adásunk vendége Tóth Sára mozgás- és táncterapeuta, a Magyar Táncrehabilitációs Alapítvány szakmai vezetője volt.

2020. december 28. Vény nélkül (2020. december 28., hétfő 14:00)
24:13
00:00
Műsorvezetők: Lay Viktória Szerkesztők: Lay Viktória
Tóth Sára egy amerikai módszert honosított meg Magyarországon, az Alito Alessi által kifejlesztett DanceAbility International programot, aminek lényege, hogy ép és sérült emberek táncolnak együtt a balett és kontakt improvizáció vonalán.

A kontakt improvizáció egymás érintésére épül. A módszer lényege, hogy a fogyatékossággal élők is megtapasztalják a mozgás örömét, az érintés erejét, és hogy sérültek és épek a tánc, a mozdulatok által is tudjanak kommunikálni egymással. Nagyon fontos ezt a lehetőséget megteremteni, hiszen amellett, hogy a mozgás és a tánc fejleszt, segít a depresszió ellen, de például a demenciával élők állapotát is valamelyest szinten tudja tartani.

Tóth Sára
 
Tóth Sára
 

Sára, mielőtt elvégezte Alito Alessi iskoláját, pedagógusként és gerincterapeutaként végzett, az új tudást pedig hazatérve ötvözte a régivel. Alessi módszere inkább a lélekkel foglalkozik, illetve azzal, hogy mindenkinek joga van ahhoz, hogy a mozgás örömét megtapasztalhassa. Sára pedig onnan közelített, hogy van egyrészről a táncművészet, és van a rehab, mint a gyógytorna például, ha történik egy sérülés, azt hogyan lehet visszaállítani, és ő ezt a kettőt szerette volna összeilleszteni, ezt a kérdést kezdte el feszegetni a szakdolgozatában. Alito módszerét elkezdte vidékre, külnöböző intézményekbe vinni, ahol fogyatékossággal élő gyermekekkel és nem fogyatékossággal élőkkel közös foglalkozásokat tartott, másrészről pedig saját rehabilitációs módszerével olvaszotta össze, amit az idősekre fejlesztett ki. Célja ezzel, hogy az időseknek ne csak a klasszikus módszer legyen elérhető, ahol megadott izomcsoportra vagy betegségre koncentrálnak, hanem olyan órában is részük legyen, ahol például ritmusgyakorlatok is vannak a tánc vonalából, és a hagyományos rehabilitációs fejlesztést is megkapják.

Vény nélkül
2020. december 28. hétfő 14:00
Szerkesztő-műsorvezető: Lay Viktória