„Klubrádió
Ötös – Murányi Tündével és Kálid Artúrral

Így készült az Össztánc – Színháztörténeti pillanatok az Ötösben

11/02/2024 15:56

| Szerző: Gyürke Kata/Klubrádió

Az előadás új műfajt teremtett Magyarországon, ugyanis egyetlen szó sem hangzik el a színpadon.

2024. február 09. Ötös – Murányi Tündével és Kálid Artúrral (2024. február 09., péntek 10:05)
95:37
00:00
Műsorvezetők: Murányi Tünde, Kálid Artúr Szerkesztők: Gyürke Kata

Az Ötös pénteki adásában Murányi Tünde és Kálid Artúr művészházaspár vendége volt Bodor Johanna táncművész, koreográfus, akivel sok szálon fonódik össze a pályájuk. Ahogy ez a beszélgetésből is kiderült, mindhárman ott voltak a Vígszínház ikonikus előadásának, az Össztáncnak a megszületésénél, 1994-ben. Ekkor történt, hogy a Víg társulata visszaköltözött a Nyugati pályaudvaron álló sátorból a régi pompájában tündöklő, felújított Vígszínház épületébe, és a színház az Össztánccal nyitotta meg újra a kapuit.

 
Bodor Johanna
 
Stekovics Gáspár / Wikipedia
https://hu.wikipedia.org/wiki/Bodor_Johanna#/media/F%C3%A1jl:Bodor_Johanna.jpg
 

Az előadás új műfajt teremtett Magyarországon, ugyanis egyetlen szó sem hangzik el a színpadon, mindent a tánc, a mozdulatok, a gesztusok nyelvén mondanak el a szereplők. Ámde az egyéni sorsok és a történetek nagyon is valódiak, hiszen a színpadi táncterem zárt világába minduntalan betör a történelem. A darabot a Théâtre du Campagnol A bál című előadásának ötletéből Békés Pál írta, az előadást Marton László rendezte. A stúdióban a három alkotó együtt idézi fel az előadás megszületését és a próbafolyamatot.

Folytatódott a Klasszikusok újratöltve rovatunk is, ezúttal Szegő János, szerkesztőt, kritikust, kedves kollegánkat kérdezzük arról, hogy mit és miért érdemes (újra)olvasni ma a klasszikus szerzők közül. Vendégünk bár a kortárs irodalom szakértője, de szívügye Mikszáth Kálmán és Molnár Ferenc munkássága is - az ő műveikkel érkezett. A fekete város és a Játék a kastélyban keletkezéstörténetéről, személyességéről és műhelytitkairól mesélt az Ötösben.

A műsor vendége volt Krasznahorkai Ágnes, színész, drámapedagógus is, aki nemrég vehette át a MÚOSZ Film- és Tévékritikusi Szakosztályától a Legjobb Színésznő díját. Vendégünk az Elfogy a levegő című film főszereplőjeként robbant be a köztudatba, holott régi színházi ember. Krasznahorkai Ágnest pályájáról, választásairól, a forgatásról, a film társadalmi hatásairól és a drámapedagógiáról kérdezték a műsorvezetők. Moldovai Katalin rendező filmje elnyerte a filmkritikusok nagydíját is, a B. Nagy László díjat.

 
Krasznahorkai Ágnes
Facebook
 

A műsor készítőit továbbra is nagyon érdeklik a fiatalok, akár pályakezdő művészekről, akár a kultúra más területén dolgozókról van szó. Igazából arra vagyunk kíváncsiak, hogy mi foglalkoztatja őket, hogy milyen jövőt képzelnek el maguknak. A mai adásban ezt Vékony Anna design- és művészet-menedzsertől kérdeztük meg, aki az inkluzív design és az inkluzív múzeumpedagógia rejtelmeibe avatta be a hallgatókat.

Ötös – Murányi Tündével és Kálid Artúrral
2024. február 2., péntek 10:05
Szerkesztő: Gyürke Kata