„Klubrádió
Ötös – Murányi Tündével és Kálid Artúrral

A képek manipulálhatók – Révész Emese művészettörténész az Ötösben

31/03/2024 15:32

| Szerző: Klubrádió

Az ÖTÖS pénteki adását ezúttal is a múlt, jelen, jövő hármasa formálta. Az adás elején régi húsvéti élményeiket idézték fel a műsorvezetők, Murányi Tünde például két igazi nyuszit nevelt főiskolásként a kollégiumi szobája erkélyén, míg Kálid Artúr kisgyerekként leginkább ibolyát szedett, abból kölnit préselt, és mániákusan gyűjtötte a barkát is. Az adás vendégei Fábri Péter író Révész Emese, az ELTE Modern és Jelenkori Művészettörténeti Tanszékének tanszékvezetője, Juhász Kata és Lóky Tamás, a Juhász Kata Társulat vezetői, valamint Winkler Rebeka Johanna és Fogarassy Réka fiatal építészek voltak.

2024. március 29. Ötös – Murányi Tündével és Kálid Artúrral (2024. március 29., péntek 10:05)
106:48
00:00
Műsorvezetők: Murányi Tünde, Kálid Artúr Szerkesztők: Gyürke Kata

Az adás első vendége Fábri Péter író volt, akivel folytattuk az immár elmaradhatatlan klasszikusok újratöltve rovatunkat. Két igazi közép-európai szerzőről, Jaroslav Hašekről és Rejtő Jenőről beszélgettünk vele, górcső alá vettük a Svejket és a Néma Revolverek Városát, és sok minden kiderült Hašek rendkívüli életéről is. Rejtő Jenő egyébként éppen 119 évvel ezelőtt, az adás napján, március 29-én született.

 
Fábri Péter
Fotó: Klubrádió
 

Hogyan lehet képekről beszélni? Mikor, mire, hogyan használja a háború a képzőművészetet?  És hogyan manipulálnak bennünket a képekkel? - tette fel a kérdést a műsor következő vendége, Révész Emese, az ELTE Modern és Jelenkori Művészettörténeti Tanszékének tanszékvezetője, akivel egy különleges előadás-sorozatról, A háború témája a képzőművészetben című nyilvános, szabadegyetemi kurzusukról beszélgettünk. Révész Emese szerint bár a képeknek óriási ereje van, abból a szempontból mégis erőtlenek, hogy hiába mutatják meg a háború borzalmait, az emberi természet újra és újra háborúba bonyolódik.

 
Révész Emese
Fotó: Klubrádió
 

Ezt követően egy különleges, vacsora-performansz-újcirkusz előadásról beszélgettünk Juhász Katával és Lóky Tamással, a Juhász Kata Társulat vezetőivel. Központban a társulat Az utolsó előtti vacsora című lakásszínházi előadása volt, amelyben két „világnyelv” bevonásával, a gasztronómia és a tánc nyelvén szólították meg, méghozzá lakásszínházi keretek között, a közönséget.

 
Juhász Kata és Lóky Tamás
Fotó: Klubrádió
 

Végül két fiatal építész, Winkler Rebeka Johanna és Fogarassy Réka érkezett a stúdióba, akikkel diplomamunkáikról, a fiatal építészek lehetőségeiről és terveikről beszélgettünk.

 
Winkler Rebeka Johanna és Fogarassy Réka
Fotó: Klubrádió
 

A teljes adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Ötös – Murányi Tündével és Kálid Artúrral
2024. március 29. péntek 10:00
Szerkesztő: Gyürke Kata