„Köszönjük,
Ötös – Murányi Tündével és Kálid Artúrral

Így vált fogalommá Ötvös Csöpi

11/05/2024 08:02

| Szerző: Gyürke Kata/Klubrádió

Filmes vonalon a késő Kádár-kori magyar film egyik legsikeresebb darabjáról, A Pogány Madonnáról Varga Balázs filmtörténésszel, a Franco-diktatúrában játszódó Arany Kagyló-díjas Végtelen rozsmezőkről Mesterházy Lilivel beszélgettünk az Ötösben. Simándi Klárától és Tossou Edgard Marceltől megtudtuk, mi a Tarka Klub, a Mex Balaton szervezői pedig arról meséltek, hogyan tervezik körbejárni a tavat mozgásukban korlátozott gyerekekkel.

2024. május 03. Ötös – Murányi Tündével és Kálid Artúrral (2024. május 03., péntek 10:05)
95:52
00:00
Műsorvezetők: Murányi Tünde, Kálid Artúr Szerkesztők: Gyürke Kata
A Klasszikusok újratöltve rovatunkban Varga Balázs filmtörténész, az ELTE docense volt a vendégünk, aki egy igazi klasszikust, Bujtor István egyik legnépszerűbb filmjét ajánlotta újragondolásra, újranézésre. Terítékre került a késő Kádár-kori magyar film egyik legsikeresebbje, az úgynevezett „Csöpi-filmek” első darabja, A Pogány Madonna.

A film elválaszthatatlan Bujtor Istvántól, és nem csak azért, mert véglegesen szupersztárrá tette, hanem mert ő találta ki, ő írta, ő kérte fel a rendezőt, részben producere volt és talán saját magáról is sokat elárul. Vajon miért szeretjük annyira Ötvös Csöpi karakterét, milyen egyedi hőstípust formál meg, és vajon mennyire volt a kádári konszolidáció filmje, esetleg nyugatpótlék az A Pogány Madonna? Mit jelentett Bujtor István filmes pályáján és milyen szemmel nézzük ma? ilyen és hasonló kérdésekről is szó volt a beszélgetésben. 

Varga Balázs
 
Varga Balázs l Fotó: Gyürke Kata
 
 

Ezt követően Simándi Klára, tanár és Tossou Edgard Marcel, gépészmérnök voltak az Ötös vendégei, akik egy egészen különleges társaságról, a Tarka Klubról meséltek.

Hogyan jött létre egykor az afrikai származású örökbefogadott gyerekek csapata, avagy klubja, és mi van velük ma? Amint Klára elmondta, mindig nagy családra vágyott, ezért saját gyermekei mellé öt, - apai részről afrikai származású – gyereket vett magához nevelőszülőként. Egyre bővülő baráti társaságuk amolyan Tarka Klubbá vált az idők során, egyikük az adás vendége, Edgard Marcel. Bár a gyerekek felnőtté válásával a nagy családi találkozók fokozatosan megszűntek, de a tagok közül sokan tartják a kapcsolatot, sőt házasság is létrejött – unokák is születtek.

Simándi Klára, Tossou Edgard Marcel, Kálid Artúr, Murányi Tünde
 
Simándi Klára és Tossou Edgard Marcel a műsorvezetők, Murányi Tünde és Kálid Artúr között l Fotó: Gyürke Kata
 

A San Sebastian-i filmfesztivál 71 éves történetében előszőr nyert fődíjat női rendező. Jaione Camborda rendező galego és portugál nyelven forgatott filmje Illa de Arousa szigetén játszódik, Galíciában, 1971-ben, a Franco-diktatúra idején. A történet szerint a főszereplő, María kagylószedéssel keresi a kenyerét, és a falubeli nőknek segít a szülésnél. Amikor egy fiatal lány véletlenül teherbe esik, María segítségét kéri, aki tudja, hogyan lehet a rozskalászon található fekete mag főzetével abortuszt végezni. A magzat elhajtása illegális a fasiszta rendszerben: a kockázat óriási, és minden érintett nő veszélybe kerül. María menekülni kényszerül, és veszélyes útra indul. Jól tudja, hogy a túlélés a tét.

Már látható a mozikban a Végtelen rozsmezők, Jaione Camborda Arany Kagyló-díjas alkotása, erről beszélgettünk Mesterházy Lili filmkritikussal, a Revizor munkatársával.

Mesterházy Lili, Kálid Artúr, Murányi Tünde
 
Mesterházy Lili a stúdióban l Fotó: Gyürke Kata
 

Ezt követően a parasport népszerűsítését, a sport és a táborozás örömét összekapcsoló MexBalaton szervezői, ötletgazdái érkeztek a stúdióba. Céljuk, hogy 30 mozgásában korlátozott gyerekkel és kísérőikkel, megkerüljék a Balatont - követve az előző héten megrendezett UltraBalaton útvonalát. Szűcs István és Krasznai Szilárd meséltek erről, az immár 120 éves múltra visszatekintő Mozgásjavító Iskola tanárai. Elmondták, hogy az esemény minden mozgásállapotú fiatal számára nyitott, céljuk, hogy megmutassák nekik mennyi mindenre lehetnek képesek egy kis támogatással. A Balaton-kerülést aktív és elektromos kerekesszékekkel, biciklikkel és speciális eszközökkel valósítják meg; ezzel is a parasport sokszínűségét mutatva.

Szűcs István, Krasznai Szilárd, Kálid Artúr, Murányi Tünde
 
Szűcs István és Krasznai Szilárd a stúdióban l Fotó: Gyürke Kata
 

Az eseménynek társadalmi szemléletformáló hatása is lehet. A Balaton megkerülése során, a helyi lakosok és turisták is láthatják, tapasztalhatják, hogy milyen fantasztikus teljesítményre képesek mozgáskorlátozott fiatalok. Ez a Paralimpia évében még inkább fókuszba helyezheti a társadalmi elfogadás, társadalmi inklúzió, esélyegyenlőség gondolatát.

A teljes adást meghallgathatják a cikk tetején elhelyezett lejátszóra kattintva.

Ötös – Murányi Tündével és Kálid Artúrral
2024. május 3. péntek, 10:00
Szerkesztő: Gyürke Kata