„Klubrádió
Reggeli gyors

Orbán azt akarja, Ukrajna adja fel a harcot

2/02/2023 08:27

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Orbán nem fogja beismerni, hogy orosz politikája elhibázott, gyakorlatilag már tehetetlen, nem tud korrigálni. Az ukránok szerint a pénzmegvonás nem elég, ki is dobatnák Magyarországot az EU-ból, mert hasonló Oroszországhoz: amilyen vége lesz a háborúnak, olyan vége/sorsa lesz Magyarországnak is az Európai Unióban? Mit írt a kínai elnök egy magyar iskolának? Nemzetközi lapszemle.

Választ küldött Hszi Csin-ping a magyar diákok levelére, akik a Nyúl éve, az új év alkalmából írtak üdvözlő levelet neki. A kínai elnök arra bíztatta a kéttannyelvű kínai-magyar iskola diákjait, legyenek a két ország közti barátság nagykövetei és minél többen tanuljanak kínaiul – írja a kínai központi hírügynökség, a Xinhua a német nyelvű kiadványában.

Orbán Viktor Sanghajban
 
Orbán Viktor Sanghajban
 
Sanghaj, 2018. november 4. A Hszinhua kínai ügynökség által közreadott képen Orban Viktor miniszterelnök (b) és felesége, Lévai Anikó a sanghaji repülőtérre érkezik. MTI/Hszinhua
Fotó: Hszinhua/Hszinhua
 

 

Hszi személyes hangú levelében úgy fogalmazott, hogy a feleségével együtt roppant öröm érte, amikor kézhez kapta a levelet. Felidézte emlékeit 2009-ből, amikor még elnökhelyettesként látogatott el ebbe a magyar iskolába, ahol volt alkalma beszélgetni diákokkal és a tanárokkal is. A cikkből megtudjuk, hogy a 2004-ben alapított, most már 12 évfolyamos iskola a maga nemében egyedüli egész Közép-Kelet Európában, 20 osztályában 530 diákot oktatnak. A kínai elnök reményét fejezte ki, hogy minél többen el tudnak majd utazni Kínába, hogy megismerkedhessenek az ország mindennapi életével.

Orbán azt akarja, Ukrajna adja fel a harcot – írja a Politico azokra az orbáni megfogalmazásokra alapozva, amelyekben külföldi újágírók előtt gyakorlatilag nyíltan megkérdőjelezte Ukrajna életképességét és  szuverenitását. Orbán szerint Putyin nem veszíti el ezt a háborút, mert az idő neki dolgozik.

A cikk él a gyanúval, hogy ezekkel – mint a Rod Dreher által is idézett „Ukrajna a senki földje” – kifejezésekkel a gazdasági problémákról akarja elterelni a közvélemény figyelmét. Elemzők másik csoportja viszont ebben azt látja, hogy a magyar kormányfő a Kremllel való kapcsolatát hosszú távra építgeti.

Ezt erősítette meg egyébként David Pressman, Budapestre akkreditált amerikai nagykövet is, amikor közleményt adott ki arról, hogy ugyan békéről beszélnek a magyar politikusok, ám közben az oroszok elleni szankciók elítélésével tulajdonképpen ezt meg is cáfolják, és ezzel egyidőben erősítik Putyin politikáját. Az uniós és NATO-szövetségesek fegyvert és minden egyéb segítséget küldenek Ukrajnának, addig Orbán azt sugallja, Ukrajnának fel kellene adnia a harcot.

Orbán nem fogja beismerni, hogy orosz politikája elhibázott, gyakorlatilag már tehetetlen, ezért képtelen azt korrigálni. Továbbra is kitart Paks2 mellett, sőt több gázra és olajra kötött szerződést az oroszokkal, mint tavaly – mondta Krekó Péter elemző. Ivanna Klympush-Tsintsadze, Ukrajna uniós integritásáért felelős parlamenti bizottság elnöke úgy látja, hogy a korábban csak a nyelv- és oktatási törvény miatt megromlott magyar-ukrán-kapcsolat feszültebbé vált, mint valaha, legfőképp amiatt, hogy Orbántól orosz retorikát hallják vissza.

Az EU-nak és a NATO-nak ezekre sokkal élesebben kellene reagálniuk, mert kevés azzal elintézni, hogy Orbán véleménye nem azonos az összes magyar ember véleményével.

Volodymyr Ohryzko, volt ukrán külügyminiszter szerint Nyugaton még sokakban nem tudatosodott, hogy Oroszországban soha nem volt demokrácia, és óriási a korrupció. Ezért tévednek azok, akik nem akarnak végképp leszámolni Oroszországgal, és illúziókban ringatják magukat – olvashatjuk a volt tárcavezető írását a New Voice of Ukraine oldalán.

A Lynx harcjárműgyár épületének és elkészült moduljaina
 
Illusztráció
 
Zalaegerszeg, 2022. március 26. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j2) kezet fog egy katonával a zalaegerszegi Lynx harcjárműgyár épületének és elkészült moduljainak ünnepélyes átadóján a zalaegerszegi ZalaZONE Ipari Parkban. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 

 

"Ők Putyint sem ismerik valójában". Párhuzamot von a korrupt magyar kormánnyal, amelynek Brüsszel eddig eltűrte a jogsértéseket is, és csak most kezdte pénzmegvonással sújtani a minden határon túllépő orbáni vezetést. "De ez kevés" – állapítja meg a szerző, mert az Európai Uniónak nem területi egységben, hanem intézményi egységben kell működnie. Ehhez pedig olyan jogszabályokat kellene kidolgoznia, amellyel megszabadulhat a szabályt felrúgó országtól, konkrétan Magyarországtól.

A Nyugat értékbeli és erkölcsi megtisztulásának része kell legyen egy ilyen döntés meghozatala. A szerző bízik abban, hogy ennek a háborúnak a vége egyben a II. világháború utáni korszak végét is jelenti majd, és akkor innen lehet értelmezni a cikk címét is: amilyen vége lesz a háborúnak, olyan vége/sorsa lesz Magyarországnak is az Európai Unióban.