„Klubrádió
Reggeli gyors

Módosított Paks2: jóváhagyták az oroszok a rövidebb visszafizetést

20/09/2021 07:38

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Mitt Romney egykori republikánus elnökjelölt a Fox Tv sztárját bírálta, amiért Magyarországra költöztetve műsorát egy héten át dicsérte a magyar miniszterelnököt. Romney a Brigham Young Universityn, az amerikai alkotmány megszületésének 234. évfordulója alkalmából mondott beszédet. Lapszemle.

Romney nem nevezte meg, de mindenki számára egyértelműen a tévésre utalva, a szemére vetette, hogy úgy magasztalta Orbán Viktort, mintha Amerikának követnie kellene őt. Azt mondta, Orbán cenzúrázza a médiát, nem veszi tekintetbe a választásokon a nép akaratát, jelentős vagyont halmoz fel saját maga és holdudvara számára.

"Magyarország a fejlett országok közül a legkevésbé szabad az országok szabadsági indexének listáján. Ez lenne Amerika számára a példa?" Mitt Romney volt a hét republikánus szenátor egyike, aki megszavazta a Trump elleni impeachment eljárást, és merész kritikusa a volt elnöknek.

 
 
Mitt Romney visszatérése
 
Archív Mitt Romney volt amerikai republikánus elnökjelölt beszél a Utah állambeli Provóban tartott kampányrendezvényen 2018. február 16-án, ahol bejelentette, hogy szenátorjelöltként indul az őszi félidős választáson. Romney a visszavonuló Orrin Hatch szenátor székéért száll versenybe. (MTI/EPA/George Frey)
 
 

A népszerű liberális tévékommentátor, Bill Kristol Twitter-bejegyzésében egy klubrádiós interjúra hivatkozva azt írta: nem sokat tudok Magyarországról, nem sokat tudok a történelméről, de azt tudom, hogy szeretlek Orbán Viktor, és ha te is szeretsz engem, akkor milyen csodálatos lenne ez a világ! – figurázta ki az egy alapítvány pénzén 3 hónapot hazánkban töltő konzervatív véleményvezért, Rod Drehert, aki a Klubrádiónak adott interjú közben maga is elismerte, számos ténnyel nincs tisztában Magyarországgal kapcsolatban. Azt is ígérte, be fogja pótolni hiányosságait.

Bill Kristolhoz egy texasi egyetem professzorának köszönhetően jutott el a klubrádiós interjú, amit David Baer meghallgatott.

Sok cikk foglalkozott az első magyar ellenzéki előválasztással. Szombaton még erről írtak, vasárnap viszont a már arról, hogy döcögősre sikeredett a start, miután a szavazás megkezdése után 2 órával leállt a rendszer. Az AFP tudósítása idézi Karácsony Gergelyt mint Orbán potenciális kihívóját, aki szerint Orbánék állhatnak a kibertámadás mögött, és hogy egy kínai szerver IP címére bukkantak, ami a galibát okozhatta. Magyar Györgytől kezdve számos illetékest megkérdeztek, akik jelezték, hogy Orbánnak az 50 százalék alatti szavazati aránnyal is sikerült a kétharmados hatalom megteremtése.

A Guardianben Nick Cohen írása is részletesen foglalkozik az előválasztással, az esélyek latolgatásával. Dicséri a hét második felében, a CEU épületében, a Demokrácia Intézetében tartott Budapest Fórumot, amely a lehető legkiválóbb hely az autokráciával szemben felvett küzdelem kiszélesítésére, csak egy probléma, volt, nem lehetett látni a fiatalokat a rendezvényen, mert Orbán Bécsbe száműzte őket a CEU-val együtt.

Orbán pénteki Kossuth rádiós interjújára adott uniós válasz számos helyen hírértékűvé nőtte ki magát. A Los Angeles Blade szerint noha a magyar kormányfő azt állította, hogy az LMBTQ közösségekre vonatkozó törvényük miatt nem akarja utalni Brüsszel a Covid utáni újjáépítési és felzárkózási alap pénzeit, az EB szóvivője ezt kategorikusan cáfolta.

Az igazságügyi rendszer működésképtelensége és a korrupcióval szembeni harc hiánya az oka ennek. Az EB e hónap végéig tolta ki a döntés határidejét, és ad majd választ a magyar kormánynak a segély további sorsáról a módosított kormányzati tervek újraértékelését követően.

A magyar kormány látva a fiaskót sem hajlandó változtatni egyébként az LMBTQ közösségeket támadó jogszabályán, sőt Varga Judit igazságügyminiszter minden adandó fórumon védelmébe veszi a nemzeti kultúrát, a nemzeti identitástudatot és családi értékrendet. Varga Thierry Breton uniós biztos kifogásaira reagálva azt mondta, hogy szó sincs ezeknek a közösségeknek a kirekesztéséről, a diszkriminációjukról, egyszerűen csak a kiskorúakat vette a kormány védelmébe – állítja az igazságügyminiszter. 

Az orosz kormányülésen csütörtökön elfogadták a Paks2 építéséhez szükséges hitelkihelyezés lehetőségét – írja az orosz Parlamentszkaja Gazéta. A májusi variációhoz képest szerződésmódosítást is végrehajtottak.

Süli János, Lihacsov vezérigazgató (Roszatom)
 
 Archív – Alekszej Lihacsov, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója (b) és Süli János, a Paks II. beruházásért felelős tárca nélküli miniszter kezet fog az orosz fővállalkozó, az ASZE Mérnöki Vállalat paksi telephelyén 2019. november 5-én. MTI/Sóki Tamás
 
 

Mindenesetre most a Duma elé kerülő tervezetben 10 milliárd eurós hitelről van szó, amit 2030-ig kell, illetve lehet felhasználni. A korábbi 21 éves lejáratot 16 évre szűkítették, írja a lap. Az írás szerint a magyar kormány Brüsszel jóváhagyásának a késése miatt kényszerült a felhasználás határidejének a módosítására.

Reggeli gyors/Külföldi lapszemle
2021. szeptember 20., hétfő 07.00
riporter: Csernyánszky Judit