„Klubrádió
Reggeli gyors

Ma blokkolhatja Szijjártó a Kijevnek szánt uniós katonai támogatást

23/01/2023 08:42

| Szerző: Csernyánszky Judit

Ma vétózhatja Szijjártó Péter az Ukrajnának szánt katonai európai támogatást. Izraelnek nem szabad elmagyarosodnia, utalnak Orbán illiberalizmusára. Kínáig is elhallatszott a debreceni, a gigaméretű akkumulátor gyári beruházás miatt kirobbant botrány. Nő a feszültség Svédország és Törökország között: mi lesz a NATO-bővítéssel? A horvát elnök egyetért Orbánnal. Nemzetközi lapszemle.

Noha a svéd külügyminiszter bízik abban, hogy országa egyre közelebb kerül a NATO-hoz, már "csak" Törökország és Magyarország ratifikálásra kell várni, írja a kanadai CBC, de Tobias Billstrom azt is jelezte Ankarának, ideje lenne elkezdeni ezt a folyamatot. Mindezt azonban nehezíti, hogy kurdpárti és NATO-ellenes svéd szélsőségesek a stockholmi városháza előtt Erdoğan-babát akasztottak fel. A török elnök pedig nyomozást követel, amit a svéd ügyészség megtagadott.

Vlagyimir Putyin Budapesten
 

 
Budapest, 2019. október 30. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Vlagyimir Putyin orosz elnököt (k) a Karmelita kolostorban 2019. október 30-án. Balról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher / MTI
 

 

A török védelmi miniszter ezek után bejelentette, hogy a hónap végére tervezett ankarai svéd—török-találkozó elmarad.

Európa egyre egységesebb a kibontakozó geopolitikai és energiaválság láttán, és az Európai Központi Bank sikeresen kezeli az inflációs válságot. Európa populistái – Orbán Viktor és Georgia Meloni - sem tudják megakasztani azt az egységes európai törekvést, hogy minél gyorsabban csökkentsék energiafüggőségüket Oroszországtól, és abban is gyengék, hogy meggátolják a gazdasági válságból való kilábalást – mondta Fareed Zakaria, a CNN vasárnapi GPS műsorában.

Az izraeli Hareetzben az ország magyarosítása miatti félelmekről olvashatunk véleménycikket. Az elmúlt 10 évben Netanjahu kormánya semmilyen kompromisszumra nem volt hajlandó országa balközép csoportosulásával, inkább keresett külföldi jobboldali-, de leginkább szélsőséges pártokkal kapcsolatot, amibe időnként még az neonácikkal való együttműködés is belefért. A Trumppal való kapcsolatépítése során "zsidó—keresztény-szövetség" alakult, amely muszlimok, feketék és bevándorlók elleni rasszizmusnak táptalaja lett. Az aggodalom nő: vajon ez hova vezet?

A magyar illiberális példa Netanjahu igazságügyi reformjában öltött testet, amelynek során a saját embereit be tudja ültetni az ügyészségbe. A liberális baloldalnak Izraelben épp ugyanolyan nemzetközi kapcsolatépítésre lenne szüksége, mint a konzervatívoknak – nyilatkozta ezt az Orbán-rezsim miatt Magyarországról elmenekült Pető Andrea történész, aki szerint azonban nem szabad követni a Bibi-féle agymosást. Ennek a nemzetközi kapcsolatépítésnek nem elsősorban a pénzügyi támogatásra kellene épülnie, hanem az ideológiai szövetségre.

Az orosz Kommerszant is beszámolt arról, hogy Magyarország miatt nem fogadták el az uniós tagállamok Kijev számára szánt uniós békealap tervezett támogatását. A lengyel rádió megkeresésére a magyar külügy nem tagadta, hogy a magyar kormány ismét blokkolta az Ukrajnának nyújtandó katonai segély hetedik csomagját. Ma szavaznak erről az uniós külügyminiszterek, köztük Szijjártó Péter, aki elsőként adott hírt a magyar támogatás megvonásáról. 500 millió euróról lenne szó, ami annak az összesen 50 milliárd eurós ukrajnai segélycsomagnak a része, amelyből 10 milliárdot katonai támogatásra szánnak.

Még Kínáig is elhallatszott a Debrecenben, a gigaméretű akkumulátor gyári beruházás miatt kirobbant "vita és veszekedés". A South China Morning Post, a Dél-kínai Reggeli Újság szerint ugyanis a beruházás hivatalnokait a tiltakozók árulóknak kiáltották ki. A Contemporary Amperex Technology Co. Ltd. és Mercedes-Benz Group AG 7,3 milliárd eurós beruházása ellen egyre erősebb a tiltakozás abban a városban, amely Orbán egyik legbiztosabb bástyája volt. Eddig. Szintén egészségügyi és környezetvédelmi okokra hivatkozva tiltakozást robbant ki a Samsung-féle beruházás ellen is. A kormány szerint azonban ők munkahelyeket teremtenek és gazdasági növekedést biztosítanak az ország számára. Az elmúlt hat évben a hasonló beruházásokkal több mint 20 ezer munkahelyet teremtettek, több mint 14 milliárd euró értékben.

A horvát elnök unióellenes és Orbánt támogató kiállásáról ír a New American, wisconsini portál. Zoran Milanović szerint Brüsszel túllépte hatáskörét, amikor a jogállami normasértésre való hivatkozással pénzeket vont meg Magyarországtól. Az Unió nem lehet az Egyesült Államok mintájára létrejövő szövetség, hanem szuverén államokból kell állnia – mondta a horvát elnök, aki Orbánhoz hasonlóan kifogásolja az oroszok elleni szankciókat, és szerinte is az oroszok és amerikaiak közti proxy háború zajlik Ukrajnában.