„Klubrádió
Reggeli gyors

Fekete-Győr: Orbán alufóliasisakos összeesküvés-elméletekkel állt elő

22/09/2020 13:21

| Szerző: Klubrádió

Semmi új nincs abban, amit Orbán Viktor kormányfő politikai évadindítónak szánt cikkében írt, ráadásul még azt sem látja, mik az ország valódi problémái – véli Fekete-Győr András, a Momentum elnöke. Egy dologgal azért egyetért Orbán cikkéből, a 2022-es választás szerinte is a szabadságunkért folytatott harcról fog szólni. És ha az ellenzék „csak” abszolút többséget szerez, akkor is kibírhatatlan nyomást helyez majd a Fidesz által magas állami tisztségekbe ültetett vezetőkre.

2020. szeptember 22. Reggeli gyors-részlet/ Interjú, Fekete-Győr András 2020.09.22.
08:06
00:00

Orbán Viktor miniszterelnök nemhogy a megoldást nem ismeri, de a feladatot sem tudja – mondta Fekete-Győr András, a Momentum elnöke, reagálva a kormányfő hétfőn a Magyar Nemzetben megjelent írására, amelyet az őszi politikai évad elé írt Együtt újra sikerülni fog címmel.

Fekete-Győr szerint Orbán „alufóliasisakos összeesküvés-elméletekről” ír, a cikkében semmilyen új gondolat nem volt, miközben naponta magyarok tucatjai halnak meg a koronavírus-járványban, és Magyarország 20 ezres közönséggel rendez labdarúgó Szuperkupa-döntőt. „A kormány elaludt a nyáron, nem készült fel a járvány kezelésére, Európa összes országában 6-tól 9 hónapig terjedő álláskeresési járadékot kapnak a középosztálybeliek és ingyenesen tesztelnek, hogy megóvják az embereket a járvány terjedésétől. Ez a kormány nem kormányzóképes” – fogalmazott.

(Fekete-Győr András azt említette, naponta magyarok tucatjai halnak meg a járvány okán, ami legfeljebb becslés vagy pillanatnyi tévesztés lehetett a részéről, a hivatalos adatok szerint a koronavírus hazai megjelenése óta egyik nap sem hunytak el tucatjával magyar polgárok a fertőzés következtében, a jelentett napi számok tavasszal húsz alatt voltak, az ősszel indult második hullám idején pedig tíz alatt. Eközben tény, hogy Magyarország a halálozási számokban, a népességarányos adatokat nézve, rosszabbul áll több európai országnál, így Nagy-Britanniánál, Olaszországnál és Ausztriánál is, szemben a szeptember eleji helyzettel.)

 
 Fekete-Győr András
 Forrás: Facebook
 

A Momentum elnöke hozzátette, egy dologgal nagyon egyetért Orbán cikkéből, azzal, hogy a 2022-es választás a szabadságunkért folytatott harcról fog szólni. Ez nagyon is így van – mondta –, de azért a miniszterelnök figyelmébe ajánlotta, hogy a szabadság fogalmáról beszélgessen el Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel. Arról, hogy a szabadságát miként tölti napi hétmillió forintból egy oligarcha luxusjachtján. Fekete-Győr szerint a Momentum és az ellenzék számára a szabadság azt fogja jelenteni, hogy például a Klubrádió vagy a Színház- és Filmművészeti Egyetem szabadon tud továbbműködni, a közmédia pedig újra szabad lesz. Az ellenzéki összefogás a szabadság érzését és valóságát fogja megteremteni, Magyarországnak 12 év autokrácia után erre van szüksége – fogalmazott.

A politikus azt is hangsúlyozta, a Momentum kezdeményezte az ellenzéki pártoknál, hogy közös ellenzéki operatív törzset állítsanak fel. A következő pártelnöki találkozón, nagyjából másfél héten belül, erről lesz szó, az előzetes egyezség már megvan. Az ellenzéki operatív törzs egyik célja, hogy a jó gyakorlatokat önkormányzati szintről országos szintre emeljék és koordinálják. Szeretnék összefogni a napi szinten 3 és fél millió magyar polgár életét igazgató ellenzéki vezetésű települések munkáját.

Dolgoznak a korszakváltás forgatókönyvén is, vagyis azon a terven, amely arról szól, mit kell tennie a jelenlegi ellenzéki erőknek egy választási győzelem után, kormányra kerülésük esetén. A forgatókönyv része kell legyen, hogyan, milyen ütemben fidesztelenítik majd a magyar gazdaságot, fosztják meg Mészáros Lőrincet és Tiborcz Istvánt azoktól a közjavaktól, amiket elloptak az országtól. A tervezet másik része a jogállami rendszer megreformálásának kérdése, például az, hogy a legfőbb ügyész Polt Pétert vagy az Állami Számvevőszék elnökét, Domokos Lászlót szintén hogyan és milyen ütemben mozdítsák el, és kik jöjjenek a helyükre. Erre van másfél éve az ellenzéknek.

Fekete-Győr szerint az ellenzéknek minden esélye megvan arra, hogy kétharmados, alkotmányozó többséget szerezzen a parlamentben, de még ha ez nem is jönne össze, egyszerű abszolút többséggel is olyan társadalmi nyomős helyezhető különböző alkotmányos vezetőkre, hogy azt épeszű ember nem tudja majd kibírni, elviselni.

A beszélgetés hangfelvételét a cikk elején, a lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Fekete-Győr Andrással
2020. szeptember 22., kedd 07.40
riporter: Dési János