„Klubrádió
Megbeszéljük...

Haraszti Miklós: Orbán az Európai Unió szétesésére játszik

21/09/2020 23:29

| Szerző: Klubrádió/szg

Orbán Viktor harcba hívó, libernyákozós cikkét nem elemezte ideológiai szempontból Haraszti Miklós, mert szerinte a miniszterelnöknél nem érdemes ideológiáról beszélni egyéves távlaton túl, hiszen mindig mást mond. Az EBESZ egykori sajtószabadság-felelőse szerint Orbán „az Európai Unió szétesésében bízik, erre játszik”. A kilépést nem tudná eladni a magyaroknak, viszont az EU bukása után széttárhatná a karját, és mondhatná, hogy nincs más, mint Kelet felé fordulni, amiből legalábbis a Fidesz pénze biztosan meglenne.

2020. szeptember 21. Megbeszéljük / részlet, Haraszti Miklós (20.09.21.)
18:34
00:00

Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Nemzet című kormánylapban kétoldalas cikket írt a többi között arról, hogy a végső harcra kell indulniuk a nemzeti érzelmű, konzervatív keresztény erőknek a liberalizmus ellen. Azért, mert a kormányfő szerint vége van azoknak a paktumoknak, amelyeket a liberálisok és a konzervatívok kötöttek a nácik vagy a kommunisták ellen. Annyira kiéleződött a viszony, hogy már nincs mit tenni, „vagy ők, vagy mi”. Magyar- és Lengyelországban meghúzták a vészféket, félreverték a harangokat. Ellenállásra szólít fel, magához képest is sok militáns kifejezést használ, például egy helyen arról beszél, hogy itt az ideje kilovagolni. Sokszor használja a libernyák kifejezést is.

Erről kérdeztük Haraszti Miklós közírót, volt országgyűlési képviselőt, aki az EBESZ sajtószabadsággal foglalkozó tisztségviselőjeként is dolgozott. Szerinte a végső harcról már szó van egy ideje, de most „még végsőbb” lett, fokozódik. Hozzátette: Mark Rutte holland kormányfőnek volt egy olyan megjegyzése, hogy újra kellene alapítani az Európai Uniót Magyarország és Lengyelország nélkül. Orbán Viktor kisebb sikert aratott azzal, hogy az Európai Néppártban megint nem szavaztak a Fidesz kizárásáról, valamint az is neki kedvez, hogy a lengyel elnökválasztáson ismét a Fidesszel szövetséges Jog és Igazságosság jelöltje győzött, ha szűken is. Viszont azzal jelentős támaszt veszíthet a magyar kormány (és nyerhet a világ, fűzte hozzá), ha Donald Trump amerikai elnököt legyőzi demokrata kihívója. Trump tanácsadóját, „az ottani Habonyt”, a magyar kormánnyal szoros viszonyt ápoló Steve Bannont letartóztatták csalás miatt.

 
Orbán Viktor sajtótájékoztatót tart Brüsszelben, az EU-csúcs szünetében (Orbán Viktor Facebook-oldala)
 

Nincs mesterterv, ez a cikk is elsősorban a tábornak szól, azt akarja együtt tartani a miniszterelnök. Haraszti Miklós a leírtak ideológiai elemzésébe nem ment bele, mert szerinte Orbánnál ideológiáról beszélni egyéves távlaton túl nem érdemes, mindig mást mond. Kitért arra is: ha nem lesz siker a járvány elleni védekezés, akkor a KESMA félezer sajtóterméke vagy elhallgatja, vagy sikernek hazudja. Az a fontos, hogy a Fidesz szűk többsége fennmaradjon az ellenzékkel szemben, miközben a választási rendszert bármikor átírhatja a kormánypárt. Az is érdeke, hogy az ellenzéken belüli „eszeveszett verseny” is megmaradjon. 

Vannak olyan vélemények, hogy Orbán ezzel a katonás stílussal például Ukrajna összeomlását várva Kárpátalja visszaszerzésének akar megágyazni, de Haraszti Miklós ezt nem hiszi. Szerinte a miniszterelnök egyedül „az Európai Unió szétesésében bízik, erre játszik”, mindent egy lapra tesz fel. Ezért erőlteti az „egyébként megbukott” V4-es együttműködést a Balkán felé bővítéssel, akár gazdasági kapcsolatok révén, akár a „Mészáros-féle” médiabirodalom kiterjesztésével. Szerinte a miniszterelnök nem tudná eladni a magyaroknak, hogy ki kell lépni az EU-ból, de ha felbomlik, akkor széttárhatja a karját, és mondhatja, hogy ő mindent megtett, figyelmeztette őket a hibáikra, tévedéseikre. De nincs más, most az oroszok, a törökök és Kína felé kell fordulni. Ebből lesz pénz, legalábbis a Fidesz apanázsa meglesz évtizedekre – vélekedett.

 
Jaroslaw Kaczyński és Orbán Viktor 
 Fotó: Waldemar Kompala
 

Haraszti Miklós szerint az EU jelen formájában alkalmatlan a sorozatos válságok, a migráció, a járvány, a környezetszennyezés kezelésére. Orbán Viktor pedig Jaroslaw Kaczynskival, a lengyel kormánypárt elnökével együtt mindenhol meggátolja a közös fellépést. Mestere annak, hogy a zavarosban halásszon, és onnan valahogy kiemelkedjen. Az Európai Tanácsnak van a legnagyobb hatalma, ők viszont nem a szövetség szorosabbra fűzésében, hanem a hazai választások megnyerésében érdekeltek elsősorban. Szerinte ha a jogállamisági szankciónak valamilyen formája keresztül is megy, elszabotálják, ahogy a hetes cikkelyt is.

Orbán ajánlata az a Nyugatnak, hogy ha békét akarnak, fogadják el, hogy ő mást ért demokrácia alatt. Az Európai Unió kompromisszumra épül, talán túlságosan is félnek a döntéshozói attól, hogy még egy ország követi Nagy-Britannia példáját. Ezt Haraszti szerint túlaggódják, mert Orbán Viktor addig nem forszírozza a kilépést, amíg jön a pénz, de folytatja a rombolást.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Orbán Viktor Facebook-oldala, lejátszó melletti kép: MTI/Kallos Bea

Megbeszéljük...
2020. szeptember 21., hétfő 17:30
Műsorvezető: Szénási Sándor