„Klubrádió
Megbeszéljük...

Fekete-Győr: Kis lépés az ellenzéknek, nagy lépés Magyarországnak

14/08/2020 17:19

| Szerző: Klubrádió/szg

Az ellenzéki pártok elnökei deklarálták: mind a 106 egyéni választókerületben egy jelöltet indítanak a Fidesz-KDNP jelöltjével szemben, és közös miniszterelnök-jelöltjük lesz. Fekete-Győr András, a Momentum elnöke erre úgy reagált: „kis lépés az ellenzéknek, de nagy lépés Magyarországnak”, mert a 2018-as választáson még egy tucatnyi helyen se sikerült egy-egy elleni küzdelmet kialakítani.

2020. augusztus 14. Megbeszéljük / részlet, Fekete-Győr András (20.08.14.)
12:39
00:00

Az ellenzéki pártok vezetői csütörtök este közleményben tudatták: meghallották a választók akaratát, egyeztetéseket kezdtek és megállapodtak abban, hogy közös jelölteket indítanak a hatalom jelöltjével szemben, továbbá közös programot dolgoznak ki.

Fekete-Győr Andrást, a Momentum elnökét kérdeztük, aki úgy fogalmazott: „kis lépés az ellenzéknek, de nagy lépés Magyarországnak”, hiszen 2018-ban alig egy tucatnyi, vagy még annyi helyen se sikerült egy az egy elleni küzdelmet összehozni. Amikor műsorvezetőnk megjegyezte, hogy ebben a Momentumnak is volt szerepe, Fekete-Győr úgy válaszolt: „hát hogyne”, senki nem mondta, hogy nem.

„Történelminek” nevezte ezt a megállapodást, hangsúlyozta, hogy jó hangulatú megbeszélést folytattak, könnyen ment a megegyezés. Külön örült, hogy a Borsod megyei 6-os választókerületben (Szerencsen és környékén) is döntésre jutottak, ott a Jobbik jelöltje, Bíró László mögé áll az ellenzék, és remélik, hogy a kétharmadot jelentő mandátumot el tudják venni.

Elkötelezték magukat az előválasztás intézménye mellett, ezt a Momentum is támogatja. Abban maradtak, hogy vegyes módszert alkalmaznak, ahol meg tudnak egyezni, ott megegyeznek, ahol nem, ott pedig legyen előválasztás – közölte. Logisztikai, szervezési és erőforrás-felhasználási szempontok alapján ezt tartották a legjobb megoldásnak.

Közös program kialakításáról is írtak a közleményben. A Momentum elnöke erre azt mondta, a pártok szakpolitikusainak feladata lesz, hogy azonosítsák a pártprogramok közötti metszéspontokat, és ezek alapján közös szakpolitikákat dolgozzanak ki. Ebben részt vesznek olyan civil szervezetek is, mint a V21 vagy az Eötvös József Csoport – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy milyen országban szeretnénk élni 2022 után, nem biztos, hogy mindenki ugyanazokat a válaszokat adná, lehetnek eltérő megközelítések például az adórendszerről vagy arról, hogy igazságos vagy „versenyre szabott” társadalmat képzel-e el valaki. Ők igazságos és fenntartható Magyarországot szeretnének. Ezeket a prioritásokat ütköztetik, és ebből lesz a közös program, amely minden pártnak elfogadható.

Szóba került, hogy mi az, amit nem sikerült eldönteni csütörtökön, például mi lesz a közös miniszterelnök-jelölttel? Fekete-Győr András azt mondta, ez a kérdés nem volt napirenden, de gyakorlatilag konszenzus van róla. A következő pártelnöki találkozón ott lesz, és akkor döntenek róla. Az egy vagy két lista ügyét is későbbre hagyják, abban egyeznek meg, hogy mivel mindkettő mellett lehet érvelni pro és kontra, megvizsgálják, melyik felállással lehet minél több szavazót meggyőzni. Arról vita van, hogy egy, „mondjuk Gyurcsány Ferenccel közös lista” a befutó, vagy több lista, amelyek közül választhatnak az emberek, úgy, hogy közös a miniszterelnök-jelölt és a helyi jelöltek is.

A Momentum elnöke azt is kijelentette: országos politikai szinten túl vannak a gödi ügyön. Azzal, hogy a helyi DK-sok felfüggesztették a párttagságukat, „elismerték, hogy (...) a Fidesszel kokettálnak”. Megbeszélték, hogy erre létrehoznak egy békéltető bizottságot, amelyben ott lesznek a pártok prominens politikusai, és az ilyen helyzeteket lehet kezelni. Nagyon örült, hogy ezt most intézményesítették.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Momentum/Facebook

Megbeszéljük...
2020. augusztus 14., péntek 16:20
Műsorvezető: Bolgár György