„Klubrádió
Reggeli gyors

Mit ér a deklaráció az ellenzéki összefogásról?

14/08/2020 14:07

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Néha nem lehet már mást csinálni, mint kimondani a nyilvánvalót - mondja Lakner Zoltán annak kapcsán, hogy az ellenzéki pártelnökök kiálltak a közös indulás mellett.

2020. augusztus 14. Reggeli gyors - részlet 20.08.14. Lakner Zoltán
11:12
00:00

Fontos, hogy az ellenzéki pártok elnökei deklarálták: mind a 106 egyéni választókerületben egy jelöltet indítanak a Fidesz-KDNP jelöltjével szemben, és egy közös miniszterelnök-jelöltjük lesz. Miután adott esetben kormányozniuk is együtt kell, világos, hogy szükség van egy közös programra is. Beszéltek már erről külön-külön, de pártelnöki szinten, közösen még nem mondták ki. Fontos, de egyelőre csupán deklaráció – jegyezte meg Lakner Zoltán politológus. Nem tiszta még a lista ügye és a leglényegesebb kérdésekre sincs válasz. Nem tudjuk, hogy akarják kiválasztani a jelölteket, főleg a miniszterelnök-jelöltet. Vannak már nevek, de a megszólítottak egyelőre hárítják a kérdéseket, nem látszik, hogy valaki, vagy valakik elszántan készülnének a kormányfői szerepre. Pedig valakinek előbb-utóbb büszkén fel kell vállalnia a vezető szerepet.

Messze vagyunk a konkrét döntésektől, a mgchanizmusok kialakítását sem látjuk. Az az igazság, hogy az ellenzéki közvélemény elszokott már attól, hogy milyen egy koalíció. Furcsa már a folyamat, ahogy a tulajdonképpen egy oldalon álló politikusok gyűrik egymást. A siker azon múlik, hogy ezek a politikusok képesek lesznek-e bizalmat ébreszteni a közvéleményben, elhiszik-e róluk, hogy a gyűrkőzés után kijön valami jó, hasznos, sikeres dolog.

Az jó, hogy a borsodi időközi választáson már közös jelölt indul a jobbikos Bíró László személyében. Az ilyen aprófalvas vidékeken a Jobbiknak jó esélye volt még az előző választásokon is, bár azóta jócskán megcsappant a népszerűsége. Ám a tény, hogy egy jelöltje lesz az ellenzéknek, erősíti a pártelnökök kommunikációját.

Lakner Zoltánt arról is kérdeztük, hogyan értékelhető az, hogy a kormány újra hozzányúl a Gazdaságvédelmi Alaphoz, amelyből most 7 milliárdot kommunikációra csoportosít át. A politológus emlékeztetett arra, hogy ilyen célra, tehát kormányzati kommunikációra mindig volt pénz, mindig csoportosítottak át, például a költségvetési tartalékból. Nem meglepő, hogy most is ilyen átcsoportosítás történik, de ez most kicsit óvatlan lépésnek tűnik. Ugyanis az politikailag elég rosszul hangzik, hogy kommunikációra épp a gazdaságvédelemre szánt pénzből vesznek el.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Mónus Márton.

Reggeli gyors
2020.08.14. 06:00
Műsorvezető: Pálinkás-Szüts Róbert