„Klubrádió
Megbeszéljük...

Nem adják fel, lesz Szabad Városok Szövetsége

13/08/2020 11:48

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió/K.K.

Az ellenzék akár kétharmadot is szerezhet a 2022-es választáson, mondja Márki-Zay Péter, aki szerint képesek összefogni az ellenzéki vezetésű városok.

2020. augusztus 12. Megbeszéljük - részlet 20.08.12. Márki-Zay Péter
16:21
00:00

Kétféle település van Magyarországon, olyan, amit már meglopott a Fidesz, és olyan, amit ezután fog meglopni. Így jellemezte a helyzetet Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely független polgármestere. Szerinte a hatalom zsarolja a városvezetőket azzal, hogy nem kapnak támogatást, illetve fektetik a projektjeiket. Az ellenzéki polgármesterek egy része hallgat, nem tiltakozik, hogy ne járjon rosszul a települése. Azonban ez rossz taktika, nem érdemes behódolni, mert úgyis meglopják az önkormányzatot.

Választás 2018 - Bemutatták az MSZP-Párbeszéd árnyékkorm?
 

A zsarolás ellenére fel kell szólalni a diktatúra ellen, nem szabad eltűrni a korrupciót, a lopást, támogatni kell a tisztességes versenyt és küzdeni a szabadságért. Példaként említette Budaörs polgármesterét, Wittinghof Tamást, akit igazán aljas módon egy videóval zsaroltak meg, mégis kitartott az elvei mellett. A rendszer annyira aljas, hogy bármivel képes zsarolni – mondja Márki-Zay Péter. Hódmezővásárhelyen például azért nem tudnak bérbe adni a rászorulóknak 33 lakást, mert a hatalomból valaki nem adja hozzá az aláírását.

A Szabad Városok Szövetségéről már sokan lemondtak, pedig jó kezdeményezésnek indult. Nos, Márki-Zay elismeri, hogy a szervezés nagyon lelassult, szinte meg is állt a koronavírus miatt. A polgármesterek nyilván a saját településükkel voltak elfoglalva. A szervezet építése ennek ellenére folytatódik, igaz, hogy a kormány politikája miatt nem lesz annyi tagja, mint lehetne, de létrehozzák a szövetséget. Nem csak ebben optimista, hanem a következő választásokkal kapcsolatban is. Nekik Hódmezővásárhelyen sikerült elérniük a kétharmadot, a jászberényi választáson hasonlóképpen. Amennyiben van hiteles jelölt egy választáson, méghozzá hiteles programmal, akkor jönnek a voksok is. Ha a Fidesznek legutóbb 48 százalékos eredménnyel lehetett kétharmada, akkor az ellenzéknek a következő választásokon miért ne lehetne? Bátorság kell, talpalni, dolgozni kell érte.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Kelemen Zoltán Gergely.

Megbeszéljük
2020.08.12. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György