„Klubrádió
Reggeli gyors

Gémesi György: Mi vagyunk az emberek között

6/08/2020 14:14

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Fideszes polgármesterek is rájöttek, hogy érdemi párbeszédre volna szükség a kormány és az önkormányzatok között. Valamiféle egyeztetés van, de az nem szakmai, hanem politikai.

2020. augusztus 06. Reggeli gyors - részlet 20.08.06. Gémesi György
09:26
00:00

Egyeztető fórumot szeretne létrehozni az önkormányzatok és a kormány legfelsőbb szintje között Székesfehérvár fideszes polgármestere, Cser-Palkovics András. Ebben támogatja őt a XVI. kerület szintén kormánypárti polgármestere, Kovács Péter is. A Belügyminisztérium szerint már van ilyen fórum. Akkor mi ez? Belső lázadás a Fideszben?

Gémesi György, Gödöllő független polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke a Reggeli gyorsban elmondta, hogy formailag valóban létezik egy egyeztető fórum, annak azonban semmi köze a szakmaisághoz, érdemi munka nem zajlik, csak politikai kinyilatkoztatások történnek. A hatalmon lévők bejelentik, hogy milyen döntések születtek. A kormánynak láthatóan nincs szüksége az önkormányzatokra, szándékosan leépíti azokat. Elveszi a forrásokat, lásd iparűzési adó, gépjárműadó, és elveszi a feladatokat is. Emiatt az emberekben csökken az önkormányzatokba vetett bizalom. „Pedig mi élünk az emberek között” - mondja Gémesi György. A kátyúzás, a vízelvezetés és minden más, napi gond megoldása nem a kormány dolga, hanem a település vezetőié. Véleménye szerint egy bölcs kormány támaszkodna a helyi vezetőkre.

Meg kellene állítani azt az ádáz harcot, amit a kormányfő és számos kormányzati ember folytat az önkormányzatok ellen. Kérdés, hogy a fideszes városvezetőkben mennyi bátorság van ehhez. Gödöllő polgármestere nem számít arra, hogy sokan csatlakoznak Cser-Palkovicsékhoz. S ha mégis, fontos lenne, hogy a kormány ne csak a fideszes önkormányzati vezetőkkel tárgyaljon, hanem az ellenzékiekkel is, hiszen az egész ország működéséről van szó. Egységes kiállásra volna szükség a kormány mostani politikája ellen az emberek érdekében.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Facebook.

Reggeli gyors
2020.08.06. 06:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes