„Klubrádió
Reggeli gyors

Viharok a Balaton körül

3/08/2020 16:07

| Szerző: Klubrádió/ K.K.

Fidesz-közeli oligarchák építkezve rombolnak a balatoni településeken, képtelenség nekik ellenállni. Ezt mutatja a szigligeti példa is. Az emberek mégsem háborognak.

2020. augusztus 03. Reggeli gyors - részlet 20.08.03. Badzsó Angéla
08:25
00:00

A NER emberei veszik be a Balatont, az ott lakók, a kispénzű turisták kiszorulnak. Már csak az önkormányzatok fele tart fenn szabadstrandot, az északi parton mindössze két helyen lehet ingyen fürödni. Kirívó példa Tihanyé, ahol a hegy egyik legszebb helyén építenek valami monstrumot, rengeteg földet elhordtak már, mert az épület egy része állítólag a föld alatt lesz, hogy 200, vagy 800 négyzetméter, azt nem kötik az érdeklődők orrára. Ugyancsak szokatlan és felháborító az, ami Szigligeten történt. Lemondott az egész képviselő-testület. „Bizonyos vállalkozókkal, befektetőkkel szemben úgy érezzük védtelenek vagyunk. Úgy látjuk ezeket a folyamatokat településvezetőként már nem tudjuk megállítani, így a testület a lemondásával szeretné felhívni a közvélemény figyelmét a veszélyekre” – indokolta a lépést a polgármester. Balassa Balázsról köztudott, hogy szerette volna megóvni a települést az otromba változtatásoktól, megalomán építkezésektől, de azt nem mondta meg, hogy kivel, mivel nem bírt megküzdeni.

A Reggeli gyorsban Badzsó Angélát, az Összefogás a Balatonért Egyesület társelnökét kérdeztük arról, hogy mi zajlik a tónál és mit tehetnek a civilek, az ott lakók. Szigligetről pontos ismeretei az egyesületnek sincsenek, az biztos, hogy azon kevés helyek egyike, ahol alig sérült a természetes állapot, szigorúak az építési szabályok, a partszakasz nincs beépítve. Feltételezhető, hogy ott akartak felvásárolni területeket nagypénzű, nagy hatalmú emberek, és ezt nem tudta megakadályozni az önkormányzat. A polgármester arra kérte a politikai pártokat, hogy ne foglalkozzanak ezzel az üggyel, mert nem politikai természetű, az embereket pedig arra, hogy ne szervezzenek tüntetéseket, ne tiltakozzanak, csak legyenek résen, és vigyázzanak a jövő nemzedék örökségére.

Badzsó Angéla elmondta, hogy igen, ez a jellemző. Tihanyban is csodálkoztak, hogy elment a főépítész fórumára, mert a helyi lakosok nem mentek el, nem szokásuk, pedig elhordják a "fél hegyet". Egyébként máshol sem aktívabbak. Ezért is nehéz a Balaton védelmével foglalkozó civil szervezetek dolga, meg azért is, mert a hatalom titkolózik, nagyon nehezen lehet információhoz jutni a tervezett beruházásokról.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/H. Szabó Sándor.

Reggeli gyors
2020.08.03. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor