„Klubrádió
Megbeszéljük...

Nyáry Krisztián: Nem az Alexandra hibája, hogy pánikszerűen értelmezik a gyermekvédelmi törvényt

13/09/2023 19:28

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

A budapesti Ázsia Centerben található Alexandra könyvesboltnak csak az ifjúsági részlegére léphetnek be 18 év alattiak, mindezt a gyermekvédelmi törvényre hivatkozva. Nyáry Krisztián, a Líra könyvesbolt kreatív igazgatója szerint aki ezt az intézkedést az Alexandránál bevezette, bár a törvény betűhű értelmezéséből indult ki, viszont a lehető legrosszabb verziót választotta. Ugyanakkor megérthető ez a lépés, mivel senki nem akar egy olyan 12 millió forintos bírásgot kapni, mint amilyet a Lírára is kiszabtak – mondta az irodalomtörténész a Megbeszéljük című műsorban.

2023. szeptember 13. Megbeszéljük-részlet (2023.09.13.) Nyáry Krisztián
10:52
00:00

Nem a könyvesbolt üzemeltetőjének felelőssége, hogy a felnőtt könyvek részlegét elzárták a 18 éven aluliak elől az Alexandra Ázsia Centerben lévő boltjában, hanem a gyermekvédelminek nevezett törvény megalkotójáé – véli Nyáry Krisztián író. Líra könyvesbolt kreatív igazgatója szerint a gyermekvédelmi törvényben nem tarották be sem a magyar nyelv, sem pedig a jogi kodifikált nyelv szabályait, ezért nem értelmezhető egyértelműen. Emiatt pedig a könyvkereskedők pánikszerűen igyekeznek betartani azt, tette hozzá.

Aki ezt az intézkedést a bevezette, a lehető legrosszabb verziót választotta, mivel nem nyilván nem akarnak egy akkora bírságot, mint amekkorát a Lírára kiszabtak – emlékeztetett Nyáry.

A disznósága ennek a gyermekvédelmi törvénynek, hogy a gyermeket 18 év alatti nem házas személyként határozza meg, ellentétben az összes többi törvénnyel, ami pedig 14 év alatt személyeket tekinti gyermeknek – hívta fel rá a figyelmet a Líra könyvesbolt kreatív igazgatója. Ezáltal pedig a 17 éves érettségizni készülő fiatalok esetleg nem juthatnak hozzá bizonyos kötelező olvasmányokhoz, tette hozzá. 

A jogszabály furcsa katyvaszából következik az is, hogy például egy 16 éves fiatal létesíthet akár szexuális kapcsolatot egy nagykorúval, de nem vehetnek könyvet – fogalmazott Nyáry. Hozzátette, ugyanakkor a mai fiatalok bármilyen felnőtt tartalomhoz hozzáférhetnek akár két gombnyomással is a telefonjukon keresztül.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvkereskedők Érdekvédelmi Szervezete (MKKE) révén kérdéseket intéztek a kormányszóvivői irodához azzal kapcsolatban, hogy például az irodalmi szöveggyűjteményekre is vonatkozna ez a tiltás az abban szereplő homoerotikus tartalmú Szapphó-versek miatt. Erre azt a választ kapták, hogy szöveggyűjteményekre nem vonatkozik a korlátozás – mondta Nyáry.

Oroszország és Törökország is bevezettek hasonló szabályozást, de ott legalább lehet tudni, hogy mit akar az állam, és mit kell végrehajtani – hívta fel rá a figyelmet Nyáry Krisztián.

Jogi megoldások terén annyi történt, hogy az Európai Bizottság keresetben támadta meg az Európai Bíróságnál a gyermekvédelmi törvényt azzal az indokkal, hogy ellentétes az európai joggal. Valószínűleg erre válaszként születtek az ellenőrzések és a büntetések itthon, mivel a magyar kormány ellenkeresetet nyújtott be válaszul – véli az irodalomtörténész. A Líránál annyit tudnak tenni, hogy a büntetések esetében a bírósághoz fordulnak, amit meg is tettek. Egy keresetben azt kérték, hogy addig, amíg nem zárulnak le ezek a jogi eljárások, addig a büntetés végrehajtását, azaz a befizetését függesszék fel, egy másik keresetben pedig magát a büntetés tényét és mértékét vitatják – zárta az interjút Nyáry Krisztián.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Megbeszéljük/Interjú Nyáry Krisztiánnal
2023. szeptember 13., kedd 16:45
Riporter: Bolgár György