„Klubrádió
Esti gyors

Nyáry: Orbánnak igaza van

21/05/2022 21:57

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Az internetes felületeken az emberek rászoktak a felületes olvasására – véli Nyáry Krisztián. Az író szerint fontos lenne, hogy az emberek legalább 20-40 percet elmélyült olvasással töltsenek.

2022. május 20. Esti gyors - részlet 22.05.20. Nyáry Krisztián
09:11
00:00

A magyar miniszterelnök az amerikai republikánusok Budapesten rendezett konferenciáján felsorolt 12 számára iránymutató pontot, melyek között akad olyan, amelyik kifejezetten az olvasásról szól. Állítása szerint Orbán minden héten kijelöl egy napot, amit csak olvasásra fordít.

Igazat adott Orbán Viktornak Facebook-posztjában Nyáry Krisztián író. Már ami a mindennapos olvasás fontosságát illeti. Nyáry a Klubrádiónak arról beszélt, hogy 2023-ban 550 éves a könyvnyomtatás. Nem mindenki teheti meg, hogy hetente egy napot olvasásra fordítson, de napi egy órát – vagy akár csak felet – igen.

Az infláció persze megnehezíti ezt is, de a kedvezőtlen gazdasági helyzet miatt különösen fontos, hogy az olvasásra mindig szánjunk időt szerinte.

Egészségügyi szempontból sem elhanyagolható, hiszen rengeteg természettudományos, illetve neurológiai kísérlet során kimutatták, hogy a rendszeres, napi 20-30 perces olvasás (megfelelő irodalom választásától függően) olyan készségeket fejleszt, amelyek a minennapi életben hasznosíthatók. "Ilyen a kretivitás, az empátia, és az intelligenciánk hatékonyabb kihasználása is" – tette hozzá Nyáry.

Megjegyezte, a könyvolvasók száma nemcsak Magyarországon csökken, hanem világszerte is. Ennek egyik, és súlyosabb oka, hogy sokan nem tunak kellő praxissal olvasni, funkcionális analfabéták. A másik ok, amire hivatkoznak, hogy nagyon sok a "digitális" olvasnivaló. Ebben az információáradatban nincs idejük könyveket olvasni.

Az internetes felületeken az emberek rászoktak a felületes olvasására, hiszen minél több információt próbálnak összegyűjteni. De elmélyedni, részletes ismeretekre így aligha van esélyük.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Nyáry Krisztiánnal
2022.05.20., péntek 18:44
Riporter: Selmeci János