„Klubrádió
Reggeli gyors

Nyáry Krisztián: Mintha groteszk viccről beszélnénk, közben ez a valóság

9/07/2021 12:55

| Szerző: Klubrádió

A könyvesboltokat vette célba a kormány, egy szentendrei boltot meg is büntettek, holott nem a boltok felelősek a tartalomért, hanem a kiadó. A könyvterjesztők azt kérték a kormánytól, mondja már meg, mit szeretne, de a melegellenes, úgynevezett pedofil törvény" úgy lépett hatályba, hogy senki sem tudja, mit akar a jogalkotó.

Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója, Nyáry Krisztián a Reggeli gyorsban elmondta, hogy a kormányhivatal miért büntette meg az egyik könyvesboltjukat 250 ezer forintra. Mit tartalmaznak a könyvek?

2021. július 09. Reggeli gyors - részlet 21.07.09. Nyáry Krisztián
08:06
00:00

A kiadó szentendrei könyvesboltját a megyei kormányhivatal 250 ezer forintra büntette, "mert olyan gyerekkönyvet forgalmazott, ami a feljelentő véleménye szerint a hagyományostól eltérő tartalmat jelenít meg, és ezt a botban ki kellett volna emelni", vagy Nyáry nem is tudja, hogy pontosan mit kellett volna csinálnia a boltnak.

"A bírság ellen fellebbezi nem lehet, de pert indíthatnak".

A könyv, ami miatt a büntetést kiszabták, a Micsoda család című könyv volt, "ami szivárvány családokat mutat be, és amiben semmilyen szexualitás viszont nincs. Arról van szó, hogy a főszereplőnek két anyukája van. Erre a tényre a könyv fülszövegben fel is hívja a figyelmet, és a borítóról is kiderül, hogy a kiadója a Szivárványcsaládokért Alapítvány, így aki nem akar ilyen tartalommal találkozni, már a borító alapján eldöntheti" - mondta Nyáry.

Nyáry Krisztián
 
Nyáry Krisztián
Fotó: Hencz Péter
 

A probléma igazán az, hogy egy könyv tartalma alapján miért a könyvesboltot nem a bolti dolgozót  marasztalták el. "Legalábbis eddig". Nyáry szerint az eset hasonló, mintha azért büntetnének meg egy boltot, mert a kirakott liszt csomagolásán a gyártó rossz adalékanyagot tüntetett fel. Ilyenkor a gyártó ellen indul az eljárás, mondta. Nem a könyvkereskedőknek kell feltüntetni, hanem ez mindig a kiadók dolga, de ott sem volt kötelező, ám a kiadó ezt mégis megtette, ezért is érthetetlen a büntetés, mondta Nyáry.

A mostani büntetést ráadásul nem is a napokban életbe lépett "inkriminált törvény alapján" szabták ki, hanem még annak a hatályba lépése előtt, a fogyasztóvédelmi törvény alapján.

"Az új törvény több lehetőséget ad arra, hogy akinek kedve lesz feljelentést tenni, innentől kezdve a Magyarországon kapható könyvek jelentős része ellen meg is lehet majd indítani az eljárást". A mostani törvény úgy van megfogalmazva, hogy "rettenetesen tágan értelmezi ezeket a tilalmazott dolgokat. Nem tudjuk, hogy ez hova vezet. Mintha arra lenne kitalálva, hogy bárki azt értsen bele, amilyen értelmi szinten van" - mondta.

Ebben a törvényben van két mondat: az egyik a kisebb korlátozást jelenti, hogy a fiatalkorúakat meg kell óvni a homoszexualitás népszerűsítésétől, illetve tilos azt megjeleníti. Nyáry szerint ez tágan értelmezhető. Szapphótól Shakespeare-n keresztül a modern irodalomig a világ és magyar irodalom jelentős szeletére igaz a kijelentés. Másrészt Nyáry szerint azt is írja a törvény, hogy tilos az öncélú szexualitás megjelenítése, ami magyarra fordítva "minden olyan szexualitást jelenti, aminek nem a gyerekszülés az eredménye".

Ez pedig az irodalom háromnegyedére igaz, a szexualitás a szexualitásért van ábrázolva. Ez is annyira tág értelmezés, hogy bárki bármikor feljelentést tehet és hatósági vizsgálat indulhat. Bármelyik könyvesboltban.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése ezért értelmezést kért a jogalkotótól, hogy mondják meg, mit szeretnének, de a törvény kedden úgy lépett hatályba, hogy semmiféle végrehajtási utasítási képlet nem tartozik hozzá. "Mi, a csoportunkban kitesszük az ajtóra, hogy hagyományostól eltérő tartalmú könyvet is árulunk. Minden könyv ilyen" - mondta Nyáry.

"A Bűn és bűnhődés nem hagyományos tartalom, de fura lenne, ha ezért büntetést lehetne kapni. Olyan, mintha groteszk viccről beszélnénk, közben ez a valóság, oda van leírva a törvénybe és senki nem tudja, ehhez képest mi az, amit a jogalkotó szeretne".