„Klubrádió
Reggeli gyors

Nyáry: Az iskolában tanítják, de ott árusítani nem szabad

9/08/2021 11:45

| Szerző: Klubrádió

Az világos, hogy a könyv olyan termékké válik, mint a dohányáru, az alkohol, amitől védeni kell a kiskorúakat. De ott legalább le van részletesen írva, hogy mit szeretnének, mondta Nyáry Krisztián az életbe lépett úgynevezett pedofílellenes törvény végrehajtási rendeletéről. Az irodalom felét, az ókortól kezdve nem szabad majd árusítani az iskolák, templomok közelében még akkor sem, ha az iskolai tananyagban benne van.

Nyáry Krisztián irodalomtörténész, Líra könyvkiadó igazgatója beszélt arról a jogszabályról a Reggeli gyorsban, ami megtiltja iskolák és templomok 200 méteres körzetében olyan könyvek árusítását, amelyek homoszexualitást jelenítenek meg. "Kell kell rostálni az ókortól az újkorig azokat, amik a bűnös szerelemről szólnak" - mondta a műsorvezető.

2021. augusztus 09. Reggeli gyors - részlet 21.08.09. Nyáry Krisztián
07:51
00:00

"Szapphó és Anacreon a szöveggyűjteményben is benne vannak, az európai irodalom velük kezdődik, de mondhattam volna Shakespeare férfiakhoz írott szonettjeit, Michelangelót, Thomas Mannt" - mondta Nyáry arról, hogy összerakott pár szerzőt, akiknek a műveit mostantól nem szabad a kiskorúak kezébe adni.

Nyáry egy antológiát készít, amiben összegyűjti, hogy mi tilalmazott a kiskorúak számára. Nem ironikusan ír, nem is ez a célja, mondta. Szerinte inkább groteszk a helyzet, mivel most könyvkiadók könyvkereskedők keresik a jogi megoldást, mert nem tudják, hogy mit szeretne a törvényalkotó: leírták a 200 méteres szabályt, és hogy elkülönítve, illetve a tartalmat, könyvet meg nem jelenítve kell eladni, de közben a kormányszóvivői iroda meg azt nyilatkozta, hogy a tilalom szöveggyűjteményre nem vonatkozik. "Akkor miért nem írták bele? Így fog menni, hogy egy állami hatóság időnként megmondja, mire vonatkozik és mire nem?"

Könyves szakemberként Nyáry szerint azt a törvényt kell végrehajtani, ami hatályba lépett, de az meg nem világos. A törvény Nyáry szerint "szerencsére nem foglalkozik az alkotók nemi indentitásával, csak a művekkel, ami forgalomba kerülhet". Az a kitétel, ami tiltja az öncélú szexualitás bemutatását szerinte megsokszorozza azoknak a műveknek a számát, amelyekre vonatkozik a törvény. "Mert mi az öncélú szexualitás? Ezt sem mondták meg, de logikai úton minden olyan szexuális tevékenység, aminek nem célja a gyermeknemzés. Például egy, a fogamzásgátlásról szóló felvilágosító könyvet vagy olyan regényt sem lehet forgalmazni kiskorúak számára, amiben a szexualitás csak úgy, a szexualitásért jelenik meg, nem pedig gyermeknemzés a célja. Ez az irodalomnak a fele" - mondta.

 
Könyvesbolt
 
irodalom, polc, költészet Forrás: Facebook https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10159408552984855&set=pb.614474854.-2207520000..&type=3
 

A rendelet azt mondja, hogy ezeket egyáltalán nem szabad árusítani az intézményektől 200 méteres körön belül. "Érdekes dolog, hogy Szapphó például benne van a középiskolai szöveggyűjteményben, tehát megvenni nem lehet közel az iskolához, vagy az iskolában, de tanítani lehet. Ami kívül esik a tilalmi zónán, ott elkülönítve kell forgalmazni a gyerekkönyvektől, nem lehet kirakatba, közszemlére tenni, pedig a könyvesboltok úgy működnek, hogy a könyveket közszemlére teszik, de semmilyen kapaszkodót nem kapott a könyvszakma" - mondta.

Az világos, hogy a könyv olyan termékké válik, mint a dohányáru, az alkohol, amitől védeni kell a kiskorúakat. De ott legalább le van részletesen írva, hogy mit szeretnének. 

Nyáry szerint mivel ez egy kampánycélú jogszabály, amit azért találtak ki szerinte, hogy beszéljenek róla, attól nem tart, hogy a könyvesboltokat meg is büntetik majd, de attól igenis tart, és "már vannak is jelei, hogy önkéntes túlbuzgó szereplők feljelentést tesznek könyvesboltok ellen, elindulnak az eljárások, a jogszabály pedig olyan, hogy előbb büntetnek, és csak utána lehet perelni és visszaszerezni a büntetéseket". Tehát van tétje, és Nyáry szerint nem várható el egy könyvesboltostól sem, hogy tudja, hogy a több ezer típusú könyvnek pontosan mi a tartalma. "Az irodalmi művek fele az öncélú szexualitás bűnébe esik, egy másik része a homoszexualitás ábrázolásának bűnébe, így lehet feljelentéseket tenni".

Nyáry a médiatörvényhez hasonlította a helyzetet, ami felsorol egy sor betarthatatlan jogszabályt, tilalmat. "Ha ezt szelektíven értelmezik, és valamilyen médiumot, pont a Klubrádióban beszélgetünk, tehát nem kell kifejtenem, meg akarnak büntetni, akkor meg fogják büntetni. Nem az összes könyvesboltot, de ha valakinek ilyen ötlete van, akkor lesznek esetek, hogy ezt kivizsgálják és büntetéssel végződik", mondta az ijrodalomtörténész.