„Támogassa
A lényeg

A felnőtt szépirodalmi könyvek érdekelték, kitessékeltek egy kiskorút a könyvesboltból a gyermekvédelmi törvényre hivatkozva

11/09/2023 09:34

| Szerző: Klubrádió

A felnőtt irodalmi könyveket is meg akartak nézni, ezért kitessékeltek egy kiskorú gyereket az Alexandra egyik boltjából – írta a Facebook oldalán Hadházy Ákos független parlamenti képviselő. "Egy felháborodott szülő osztotta meg velem az Alexandra bolthálózat vevőszolgálatával lezajlott levélváltását" – írta Hadházy hozzátéve, a "legszörnyűbb, hogy a bolt nem is tagadta azt, hogy a kiskorú gyermeknek csak a gyerekirodalmat engedték megnézni".

Hadházy közzétette a szülő és az Alexandra közötti teljes levelezést. Ebből kiderül, hogy egy apa azt követően fordult az könyvesbolthálózathoz szeptember negyedikén, mivel elmondása szerint fia a kötelező olvasmányokat nézegette a boltban, majd amikor a szépirodalmi könyvek felé indult volna, "munkatársuk udvariasan, de egyértelműen felhívta a figyelmét, hogy kiskorú lévén a felnőtt könyvekhez nem mehet oda". A férfi arra szeretett volna választ kapni a bolttól, hogy ez valóban céges álláspont náluk, vagy csak egy alkalmazott magánakciója volt.

Az Alexandra ügyfélszolgálata válaszlevelében sajnálatát fejezte ki a helyzet miatt, azonban mivel a gyermekvédelmi törvény szabályozása nem egyértelmű, kénytelenek voltak olyan intézkedéseket bevezetni, "melyeket értelmezésünk szerint a jogszabályok betartása feltétlenül szükségessé tesz".

Ugyanis a jogszabályok az Alexandra szerint egyértelműen előírják azt, hogy "a 18 éven aluli gyermekek számára bizonyos tartalmak elérhetővé tétele tilos. Úgyszintén előírják, hogy az ilyen tartalmakat hordozó termékek a többi terméktől elkülönítve, csak zárt csomagolásban forgalmazhatók". A bolt pedig fóliázza is a könyveket: mint írták, üzleteikben "fóliázva, elkülönítve és jelöléssel ellátva helyeztük el azon könyveket, melyek a gyermekek számára készültek és a jogszabály által tiltott tartalmakat hordoznak".

Szintén feliratozva jelölik azokat a könyveket, "melyek nem a gyermekek számára készültek, de a tartalmuk miatt azokat kiskorúak számára nem szabad elérhetővé tenni. Sajnálatos, hogy a forgalmazott kiadványaink igen nagy része beleesik ezen kategóriákba".

Ugyanakkor a férfi levele után azt ígérték, az Alexandra munkatársaival ismét egyeztetni fognak, hogy mi legyen a helyes eljárás, ha kiskorú tévedne a jogszabályok szerint neki nem való könyvek közé.

Hadházy kommentárja az egészhez mindössze annyi volt, hogy míg a kormány "ilyen aljasságaival foglalkozunk, addig sem kell a gigantikus lopásaikról, fényűző életükről, az Európa-rekord inflációról, csökkenő reálbérekről, széteső oktatásról, egészségügyről és államigazgatásról beszélni". Szerinte az állam a putyini úton jár

(Via hvg.hu)