„Klubrádió
A lényeg

Korhatáros könyvesbolt: az Alexandra üzletében a művek többségét meg sem közelíthetik a 18 év alattiak

13/09/2023 14:03

| Szerző: Klubrádió

A "gyermekvédelminek" nevezett LMBTQ-ellenes törvény miatt az Alexandra üzletében csak az ifjúsági részlegen lapozgathatják a könyveket, ami meglehetősen homályosan fogalmaz azt illetően, mégis milyen művek nem ajánlottak a gyerekeknek.

A budapesti Ázsia Centerben található Alexandra könyvesboltnak csak az ifjúsági részlegére léphetnek be 18 év alattiak – számolt be a Telex, miután kollégájuk a helyszínen járt. Erre már a bejáratnál tábla figyelmeztet.

A "gyermekvédelminek" nevezett LMBTQ-ellenes törvény homályosan fogalmaz azzal kapcsolatban, hogy mi számít „a szexualitás öncélú ábrázolásának”, „a homoszexualitás megjelenítésének”, vagy „a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérés”  bemutatásának.

Az elmúlt időszakban könyvterjesztők beszéltek arról a problémáról, hogy annak ellenére, hogy adott esetben nem értenek egyet a törvény tartalmával, szeretnék azt betartani, de ilyen bizonytalan megfogalmazás mellett ez szinte lehetetlen.

Ugyanemiatt a törvény miatt kezdődött el néhány hónapja a könyvek befóliázása. Akkor is volt szó arról, hogy csak értelmezés kérdése, hogy például a Bibliát is be kellene-e fóliázni.

 
Könyvesbolt
 
Forrás: Facebook 
 

Az viszont újdonság, hogy egy könyvesbolt bizonyos részeire – vagyis a nagy részére – be sem léphetnek a 18 év alattiak. A Telex kérdésére az Alexandra bolthálózatot üzemeltető vállalat ügyvezetője, Matyi Alexandra azt állította, „a gyermekek könyvesboltjainkban szabadon tartózkodhatnak, közlekedhetnek”, de ezzel együtt azt is leírta, hogy „munkatársaink kiemelt gondot fordítanak arra, hogy a jogszabályok által tiltott tartalmakat hordozó kiadványokat ne ismerhessék meg.” Ha egy 18 év alatti látogató olyan könyveket lapozgat, amelyek nem a neki szánt polcokon vannak, akkor "udvarias szóbeli felszólítással, tanácsadással" igyekeznek közbelépni.

A Telex megkérdezte a szintén bolthálózatot fenntartó Lírát és Librit, náluk nincs ilyen jellegű korlátozás.