„Klubrádió
Megbeszéljük...

Nyáry Krisztián: A Bibliát és a Szapphó-verseket is fóliázzuk be?

18/07/2023 19:19

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

A múlt héten 12 millió forintra büntették a Lírát egy homoszexualitást megjelenítő könyv miatt. Ez a szakma történetében a legnagyobb bírság, általában az összeg század részét realizálják haszonként egy ilyen könyv esetében – mondta Nyáry Krisztián, író, irodalomtörténész, a Líra kreatív igazgatója a Megbeszéljükben.

2023. július 18. Megbeszéljük - részlet Nyáry Krisztián 2023.07.18.
16:07
00:00

A múlt hét csütörtökön derült ki, hogy a Líra 12 millió forintos fogyasztóvédelmi bírságot kapott egy a "homoszexualitást megjelenítő" le nem fóliázott könyv miatt.

Tőkeerős cég vagyunk, a piac második legnagyobb szereplője, de egy ilyen összeget mi is megérzünk – mondta Nyáry Krisztián, író, irodalomtörténész, a Líra könyvkereskedő vállalkozás kreatív igazgatója a Megbeszéljükben. Az arányok érzékeltetésére: egy ilyen jellegű könyvből körülbelül a büntetés század része az, amit haszonként realizálunk. Jó pár könyvet ki lehetne adni 12 millió forintból. Extrém nagy büntetésről beszélünk, a szakma történetében a legnagyobb, egyébként ezt követi másodikként a Libri egy hónappal korábbi 1 milliós bírsága – tette hozzá Nyáry.

Nyáry Krisztián
 
Nyáry Krisztián
 
Fotó: Hencz Péter
 

A könyvkereskedő kreatív igazgatója hangsúlyozta a büntetésnek sem a tényével, sem a mértékével nem értenek egyet, ezért minden jogorvoslati lehetőséget ki fognak meríteni.

A "gyermekvédelminek" nevezett melegellenes törvényt, ami alapján a Fővárosi Kormányhivatal kiszabta a bírságot lassan két éve fogadta el a parlament, és ami többek között előírta, hogy tilos gyerekeknek olyan könyveket értékesíteni amelyek homoszexualitást jelenítenek meg vagy öncélúan mutatják be a szexualitást. A könyvszakma már akkor jelezte, hogy betarthatatlan szabályozás született, egy sor kérdésükre pedig azóta sem kaptak választ. Ez ráadásul az első alkalom, hogy egy könyv tartalmával kapcsolatban nem a kiadót, hanem a kereskedőt teszi felelőssé egy jogszabály – hívta fel a figyelmet Nyáry.

"Eddig maga az állam sem tartotta be a szabályozást, idén tavasszal pedig elkezdte szelektíven alkalmazni" – mondta az író. Úgy tűnik, hogy ebben a történetben van egy politikai kommunikációs szint, egy gumimeghatározásokkal teletűzdelt törvény és a joggyakorlat. Utóbbiból, "mint egy orákulumból" próbálják most kiolvasni a kereskedők, mégis minek kéne megfelelniük, mire gondolt a jogalkotó – magyarázta az író.

Attól függetlenül, hogy mit gondolunk a törvény tartalmáról, nehéz megállapítani, milyen könyvekkel lehet probléma. A Biblia és Szapphó versei is megjelenítik a homoszexualitást, ezeket is be kéne fóliáznunk? – tette fel a kérdést Nyáry.

Az író szerint azért a könyvkereskedőket büntetik, mert őket el lehet érni Magyarországon, szemben a streamingszolgáltatókkal vagy a pornóoldalak üzemeltetőivel. Arról is beszélt, hogy a jogalkotók nyilvánvalóan nem láttak még eleven tinédzsereket és szóba került az is, hogy a Meseország Mindenkié épp annak köszönhetően lett bestseller, hogy Dúró Dóra ledarálta. A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük/interjú Nyáry Krisztiánnal
2023. július 18., kedd, 16:28
Riporter: Bolgár György