„Klubrádió
Reggeli gyors

Nem "Brüsszel" és a kormány között van vita a homofób törvény miatt

15/02/2023 14:09

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Az Európai Bírósághoz fordult az Európai Bizottság, továbbá két tagállam, és mások is erre készülnek a magyar kormány által a választási kampányra időzítve elfogadott úgynevezett "gyermekvédelmi törvény" miatt, ami szándéka szerint az LMBTQI-témákat akarja tabusítani Magyarországon. A hatása tragikus, sokan erre hivatkozva támadtak meg meleg párokat, mondta Dudits Luca, a Háttér Társaság ügyvivője a reggeli gyorsban.

2023. február 15. Reggeli gyors - részlet 2023.02.15. Dudits Luca
08:21
00:00
Már másfél éve húzódik Magyarország ellen a kötelezettszegési eljárás, és miután az Európai Bizottság problémásnak tartja az úgynevezett gyermekvédelmi törvényt, ami összemossa a pedofíliát az LMBTQI-témákkal, melegséggel, transzneműséggel, most hétfőn az EU bírósága megerősítette, hogy beérkezett hozzájuk az EB keresetlevele is ebben a témában. "Tehát egyértelmű, hogy a propagandatörvénnyel elfogadott módosítások teljesen ellentétesek az EU jogrendszerével" - mondta Dudits Luca a Háttér Társaság ügyvivője a Reggeli gyorsban.

 
Homofóbia Magyarországon. A kép a 2013-as
Pride felvonulás idején készült - Forrás: NolTV
 

 

A kormánypárt ugyanakkor Dudits Luca szerint a törvény elfogadásakor nem volt tisztában azzal, hogy milyen lesz a nemzetközi fogadtatása, és arra is rámutatott, hogy az ezzel kapcsolatos kötelezettszegési eljárás megindítása a leggyorsabb volt az ilyen eljárások történetében. "Egy héttel a törvény hatálybalépés után bejelentették, hogy elindítják, ilyet soha nem tapasztaltunk" - mondta.

Ez számukra, civileknek is "kellemes meglepetés volt", és szerinte a magyar kormányzat nem számolt azzal, hogy emiatt, valamint a bírósági függetlenségek veszélyeztetése, illetve menekültjogi intézkedések elmaradása miatt felfüggesztik az EU-s támogatásokat.

A homofób törvénnyel kapcsolatos perhez csatlakozott Belgium és Luxemburg is, és Dudits szerint mások is csatlakozhatnak majd ehhez az eljáráshoz, ami azért fontos, mert "minél többen csatlakoznak, annál erősebb az üzenet, hogy nem csak "Brüsszel" kontra Magyarország ellentétéről van szó, ahogy ezt a Karmelitában szeretnék bemutatni, hanem más tagállamok is nemet mondanak Orbán Viktor LMBTQI-ellenes propagandájára. Ezek az országok nem akarják, hogy a "gyűlölködő hangok átszivárogjanak" más tagállamokba is.

Az, hogy a kormányzati propagandában és a közmédiában hogyan jelenik meg ez a per, az a valóságtól eléggé messze tud állni, ahogy más témákban is így van, jegyezte meg Dudits Luca.

A Háttér Társaság szeirnt a törvény hatálybalépése óta megváltozott a magyarországi környezet is: 2021-ben sokkal több gyűlöletbűncselekményt jelentettek a jogsegélyszolgálatuknak. Sokszor az elkövetők kifejezetten erre a törvényre hivatkoztak, amikor ellökték, vagy megdobálták az azonos nemű párokat. Dudits felsorolta, mik hangzottak el olyankor: "ez már illegális", "nyár óta nem csinálhatjátok ezt", "mi lenne, ha látná a gyerekem, hogy kézen fogva jártok!" "Semmi nem lenne", jegyezte meg a jogvédő.

De azt is tapasztalják, hogy maguk a tanárok, a médiaszolgáltatók sem tudják, hogy hogyan vonatkozik rájuk ez a hetven oldalas törvény, amit szerinte szándékosan úgy fogalmaztak meg, hogy mindenki öncenzúrát alkalmazzon, és az LMBTQI-témák újra tabuvá váljanak.