„Támogassa
Esti gyors

Gács Anna: Megbélyegzi az olvasó érdeklődését, ha bizonyos könyvek miatti bírság jár a könyvesboltnak

3/07/2023 20:16

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Nehéz megmondani, hogy az ideológiai hadviselés szolgálja-e a gazdasági érdeket, vagy pedig fordítva, de az biztos, hogy ezek kéz a kézben járnak – mondta Gács Anna, a Műszaki Egyetem Szociológiai és Kommunikációs Tanszékének oktatója annak kapcsán, hogy a fogyasztóvédelem pénzbírságot szabott ki a Librire az egyik olyan könyv miatt, amit a boltjaikban árulnak. A Szépírók Társaságának korábbi elnöke szerint mind a könyvesboltok, mind a szerzők, mind pedig az olvasók kárvallottjai annak, hogy az Orbán-kormány ideológiai kontrollra tör, hiszen ez hozzájárul "mindannyiunknak a rossz közérzetéhez és szorongásához".

2023. július 03. Esti gyors-részlet (2023.07.03.) Gács Anna
07:27
00:00

Gács Anna, a Műszaki Egyetem Szociológiai és Kommunikációs Tanszékének oktatója a elkeserítőnek tartja, hogy pénzbüntetést szabott ki a Librire a fogyasztóvédelmi hatóság az egyik boltjukban árult könyv miatt, amivel megsértették a melegellenes gyermekvédelmi törvényt. Hozzátette, ez az eset egy újabb lépése annak sokéves tendenciának, amely eleinte retorikai eszközökkel, aztán támogatáspolitikával, később törvényi szabályozással, illetve piaci beavatkozáson keresztül egyre inkább uralja a kulturális életet.

Noha a homofób törvény már két éve hatályban van, ez az első eset, hogy a fogyasztóvédelem "kipécézett" a Libri és a Líra könyvesboltokban azokat a könyveket, amelyekről azt gondolta, hogy nem tartalmuk nem való a gyerekkönyv szekcióba, és eljárást indított a könyvesboltok ellen – emlékeztetett Gács. Szerinte ez azt jelzi, hogy a fentebb említett adminisztratív eszközöket a kormány egyre inkább arra fogja használni, hogy megszilárdítsa az ideológiai kontrollt, illetve piaci uralmat. Ezen folyamatok mentén épül föl ez az egyre diktatórikusabb arcot öltő rezsim, amelyben apró lépéseken keresztül lesz egyre fojtogatóbb a hangulat körülöttünk – fogalmazott.

"A kortárs kultúra megrendszabályozása és az oktatásban átadott kánonnak a megváltoztatása ugyanazt a tendenciát mutatják: egy avítt konzervatív-keresztény ideológiának az uralomra juttatását" – mondta az egyetemi tanár. Ugyanakkor a Libri felvásárlásának esetéből az is látszik, hogy "ezek az ideológiai jellegű politikai akciók nagyon nyers gazdasági érdekekkel is összefüggenek" – tette hozzá.

A fogyasztóvédelem bírságának kárvallottja az a könyvesbolt, amelyiket megbüntetik, de kárvallott az a szerző, akinek a műve nem jut esetleg oda el, ahova ezt a művet szánta – véli Gács. Hozzátette, a legfőbb kárvallott az az olvasó, akinek egyrészt a tájékozódását erősen korlátozza ez a fajta megközelítés. Ráadásul a bírsággal megbélyegzik az egyes olvasók érdeklődését, kíváncsiságát, a kulturális választásait. Gács Anna szerint ez nagyban hozzájárul "mindannyiunknak a rossz közérzetéhez és szorongásához".

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Esti gyors/Interjú Gács Annával
2023. július 03., hétfő 18:30
Riporter: Dési János