„Klubrádió
Reggeli gyors

Meseország-ügy: "primitív bunkósbot-módszerrel" forgathatja a kormány ezt az ítéletet a kampányban

2/02/2022 14:22

| Szerző: Klubrádió/szg

Az elsőfokú ítélettel szemben másodfokon úgy döntött a bíróság: nem sérti a Meseország Mindenkiét kiadó Labrisz jó hírnevét, hogy a Magyar Nemzet egy írásában pedofilnak bélyegezte őket. A döntés indoklásában Orbán Viktor egyik fejtegetése is előkerül. A Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje, Fazekas Tamás szerint nagyon jól jött a kormánynak, hogy ez a "színvonaltalan" ítélet megszületett a népszavaztatás előtt. Ezt a jogerős ítéletet primitív bunkósbot-módszerrel forgathatja a kormány a kampányban – tette hozzá.

2022. február 02. Reggeli gyors / részlet, Fazekas Tamás (22.02.02.)
07:33
00:00

A kormánypárti Magyar Nemzet egyik cikkében a szerző pedofilnak bélyegezte a Meseország mindenkié című könyvet kiadó Labrisz Egyesületet. Novemberben, első fokon még bocsánatkérésre és sérelemdíj fizetésére kötelezték a Magyar Nemzetet, most azonban ezzel ellentétes ítéletet hoztak. 

Ahogy a Helsinki Bizottság honlapján írja, a Fővárosi Ítélőtábla szerdai ítélete szerint nem sértette meg a Labrisz Leszbikus Egyesület jó hírnevét a pedofilozás. Szóbeli indoklásukban kitértek arra, hogy „a miniszterelnök is lát kapcsolatot a homoszexualitás és a pedofília között, és a Magyar Nemzet cikke nem tett mást, mint erre hozott tudományos bizonyítékokat”. Orbán Viktor legutóbbi, súlyos mondata nem volt a per tárgya – jegyzik meg a közleményben. Sőt, a bírói tanács szerint mivel „a pedofília is bántja a gyerekeket, és ez a könyv is azt teszi, ezért a párhuzam nem lehet sértő”. Nem tudni, miféle bizonyítékot talált arra az eljáró tanács, hogy az elfogadást segítő könyv bármiféle kárt tenne a gyerekekben, és mindaz a pedofília bűncselekményéhez hasonlítana.

Fazekas Tamás, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje szerint elég zavaros volt a szóbeli indokolás, összekeverte a rossz jogi érveket a meg nem értett tényállással. Egyértelműen nyerhető ügynek tartották – tette hozzá. Olyan cikket pereltek a Labrisszal, amelyet olyan szerző közölt, aki „a cigányságot korábban bomlásterméknek nevezte, és tagadta a roma holokausztot”. Ez az ember írt erről, felbuzdulva a miniszterelnök fejtegetésén, elolvasott egy Science-cikket, azt elemezte a saját „nem túl erős képességeivel”, majd utána odatette, hogy szerinte a Labriszt pedofil szervezetként kell kezelni.

Fazekas Tamás hangsúlyozta: semmiféle logikai alap, ténybeli összefüggés nincs arra, amit a szerző állt. Ők elég világosan leírták, hogy nincs semmiféle pedofíliával kapcsolatos megállapítás a könyvben, és a Labrisz nem helyeselt soha semmilyen pedofil cselekményt. Ehhez semmi köze nincs se a könyvnek, se az egyesületnek.

Nagyon jól jön a kormánynak

Pont akkor született meg az ítélet, amikor nyilvános lett a pedofillista. „Az is nyilván a véletlenek szerencsétlen összjátéka”, hogy ebben az ítélőtáblai tanácsban ült Kovács Zoltán államtitkár testvére, és hogy a novemberi elsőfokú ítélet után februárban már a másodfokú is megszületett. „Ilyen (gyorsaság) nem nagyon volt a praxisomban” – tette hozzá.

Kiemelte, nagyon jól jött a kormánynak, hogy ez az ítélet megszületett a népszavaztatás (nem mondaná népszavazásnak ezt az öt nevetségesen gyalázatos kérdést” – fogalmazott) előtt. Ők mennek tovább, el lehet vinni az ügyet a Varga Zs. András vezette Kúriához, „sok illúziónk nincsen”, majd a „csodálatos színvonalon működő” Alkotmánybírósághoz, utána tudnak a strasbourgi bírósághoz fordulni. Ez viszont sajnos nem változtat azon, hogy ez jogerős ítélet, amelyet primitív bunkósbot-módszerrel forgathat a kormány a kampányban, akárcsak az összes többi „gyomorforgató”, homofób kijelentést, amelyet tettek.

„Ezt a teljesen beteg társadalomképet, amit ez a szerencsétlen ember magáénak vall, én nem szeretném elemezni” – fogalmazott a Helsinki Bizottság képviselője. Reméli, hogy az épeszű és épelméjű konzervatívok többségének nem ez az álláspontja, és abban is bízik a jogállam érdekében, hogy ez a „színvonaltalan ítélet” nem marad így.

„El tudnak konzultálni Szájer úrral és Kaleta úrral arról, hogy mi a különbség a homofóbia és a pedofília között”, szerinte Orbán Viktor nem érzelmileg kötődne ezekhez az előítéletekhez, csak a hideg választási matematika vezérli.

Az interjút a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2022. február 02., szerda 08:40
Műsorvezető: Para-Kovács Imre