„Klubrádió
A lényeg

Az Európa Tanács emberi jogi biztosa szerint a kormány népszavazása gyűlöletet erősít az LMBTQ-személyekkel szemben

13/01/2022 13:16

| Szerző: Klubrádió

A magyar kormány kezdeményezésére a parlamenti választások napján országos népszavazás lesz „gyermekvédelminek” nevezett kérdésekről Magyarországon. Ezzel kapcsolatban "A magyar kormánynak fel kell hagynia az LMBTQ-személyek emberi jogainak instrumentalizálásával és csorbításával” – címmel adott ki nyilatkozatot Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberi jogi biztosa.

Az emberi jogi biztos kiábrándítónak nevezte, hogy a magyar kormány 2021 júniusában elfogadta azt a "gyermekvédelmi" törvényt, ami “tévesen hozza összefüggésbe a homoszexualitást a pedofíliával” és korlátozza az oktatás és a véleménynyilvánítás szabadságát is – írja a HVG. Az Európa Tanács Velencei Bizottsága is összeegyeztethetetlennek ítélte törvényt a nemzetközi emberi jogi normákkal.

Fotó: Pálinkás János / Klubrádió
 

"Aggódom amiatt, hogy a javasolt népszavazás sztereotípiákat, előítéleteket és gyűlöletet fog erősíteni az LMBTQ-személyekkel szemben, és ezért erősen negatív hatással lesz jogaikra, biztonságukra és jólétükre azáltal, hogy kétértelmű és félrevezető kérdéseket tesz fel a népszavazáson. Az a következtetés például, hogy az átfogó szexuális nevelés káros a gyermekek fejlődésére, egyszerűen hamis. Éppen ellenkezőleg, alapvető fontosságú a gyermekek elleni szexuális visszaélések megelőzése és leküzdése, elősegítve a biztonságosabb, befogadó társadalmak építését, és a gyermekeknek joguk van ehhez” - jelentette ki Dunja Mijatović.